Rivierengebied

Enthousiastelingen blazen toneel in Rijswijk nieuw leven in

Secretaresse van Toneelvereniging Rijzik, Michelle van Iersel.
Secretaresse van Toneelvereniging Rijzik, Michelle van Iersel. © SRC
RIJSWIJK - Een aantal toneelliefhebbers uit Rijswijk heeft het toneelleven in hun dorp nieuw leven ingeblazen. Sinds januari 2024 is de plaats ‘Toneelvereniging Rijzik’ rijker. Secretaresse Michelle van Iersel: “We spelen blijspelen en kluchten; het is vooral voor de leuk.”
Michelle vertelt dat Toneelvereniging Rijzik voortkomt uit de Oranjevereniging in Rijswijk. “Daar waren we tot eind 2023 onderdeel van. Sinds het begin van dit jaar zijn we een officiële vereniging met een eigen inschrijving bij de Kamer van Koophandel.”

Ambitie om te spelen

Met nog zes spelers en zes vrijwilligers voelde de secretaresse van de toneelvereniging de brandende ambitie om door te gaan met spelen. “We hadden nog niets nieuws, dus we hebben zelf maar een vereniging opgericht. Daarvoor moet je altijd heel veel regelen. Dat is mij wel toevertrouwd,” zegt ze met een twinkeling in haar ogen. Naast Michelle maken Jeroen Schadee en Annie van Olderen – van Triest deel uit van het dagelijks bestuur. “Jeroen is onze penningmeester en hij regelt alle sponsorzaken. Annie is onze voorzitter, verdeelt de taken en zit de vergaderingen voor. Zij is ook onze regisseur. Annie weet als geen ander wat er aan rekwisieten nodig is en ze struint geregeld Marktplaats af om de mooiste en meest originele spullen voor op ’t toneel te scoren.”
Plannen
De plannen van de verse Rijswijkse toneelvereniging zijn om in ieder geval elk jaar een stuk op te voeren. “En we willen graag groeien in ledenaantal. Dat maakt het mogelijk om grotere stukken te gaan spelen en in andere dorpen / stadjes op te treden. Eerst eens kijken of iedereen daar oren naar heeft.” Op het repertoire van ‘Rijzik’ komen stukken in de sfeer van Als de vrouwtjes van huis zijn. “Gewoon gezellige stukken. We hebben het als club ook heel gezellig onder elkaar. We zijn verschillende mensen met diverse achtergronden. Op het toneel vallen al die verschillen weg en is iedereen gelijk. We laten echter wel de mannen de mannenrollen en de vrouwen de vrouwenrollen spelen. Daar doen we geen concessies in.”

Uitvoering
Op 13 en 14 april geeft Toneelvereniging Rijzik haar eerste uitvoeringen. In zaal Rehoboth in Rijswijk brengen de leden Opa, die redt zich wel op de planken. “Dit gaat - hoe kan het ook anders - over een opa. Hij woont samen met zijn zoon, schoondochter en kleindochter in één woning. Die overigens van hem is. Hij heeft een slechte band met zijn schoondochter. Zij gaat daarom heel hard haar best doen om opa kwijt te raken. Dat levert een aantal verwikkelingen op waarin ze alle middelen inzet om van hem af te komen. Hoe dat afloopt? Dat mogen de mensen zelf komen bekijken,” aldus Michelle.

Zorgen

De secretaresse heeft wel een zorg over een onderkomen om te blijven spelen in haar dorp. “De Rehoboth staat op de nominatie voor sloop. Daarom is het spannend waar we volgend jaar spelen. Nu is het zo dat we een mooi podium hebben in het gebouwtje. De vraag is of dit in de toekomst zo blijft. Misschien kunnen we in het dorpshuis plek maken voor Toneelvereniging Rijzik.”

Feestelijk programma

Rondom de feestelijke opening op 13 april is er een aanvullend programma. Michelles man is souschef en hij verwent alle bezoekers met lekkere hapjes. “En we hebben gezorgd voor een feestelijke muzikale omlijsting door een regionaal dweilorkest. Via de kernregisseur van de gemeente Buren hebben we een eenmalige subsidie gekregen om dit allemaal te organiseren. Daar zijn we blij mee en dankbaar voor. Na afloop van het toneelstuk op zondag 14 april, de matineevoorstelling, veilen we de decorstukken. Daar zitten echt prachtige meubelstukken bij.”