Arnhem en omstreken

Buurtbewoners blij met aanpassingen Johan de Wittlaan, maar ‘er is te lang mee gewacht’

Wijkbewoners Gerrit Egbert Gerrmann en Helen Meijrink
Wijkbewoners Gerrit Egbert Gerrmann en Helen Meijrink © RTV Connect/ Arthur Ter Voert
ARNHEM - Al jarenlang geven buurtbewoners aan dat de Johan de Wittlaan een gevaarlijke weg is. Zo vinden er regelmatig ongelukken plaats, wordt er stelselmatig te hard gereden en is lastig om over te steken. Inmiddels heeft de gemeente Arnhem aangekondigd de Johan de Wittlaan aan te passen. “We hadden gehoopt dat dit eerder zou gebeurden”, vertelt omwonende Gerrit-Egbert Gerrmann.
Wijkbewoners Gerrmann en Helen Meijrink hebben het vaker mis zien gaan. "Er gebeuren regelmatig ongelukken. Ik merk vooral 's avonds dat er te hard wordt gereden”, vertelt Gerrmann. Ruim vier jaar geleden was er een extra harde schok voor de buurtbewoners toen er op de Johan de Wittlaan een dodelijk auto-ongeluk plaatsvond. Gerrmann en Meijrink zijn ervan overtuigd dat dit wellicht voorkomen had kunnen worden als de weg beter was ingericht. "Het duurt gewoon erg lang voordat er maatregelen genomen worden. We zijn wel blij dat er nu dingen gaan veranderen”, zegt Meijrink.
tekst gaat verder onder de video

Veiligheidsmaatregelen

De gemeente heeft vorig jaar de weg geanalyseerd om te kijken wat ze kunnen doen om de veiligheid te vergroten en de omwonende tegemoet te komen. Deze aanpassingen gaan nu dus plaatsvinden. Wethouder Nermina Kundić legt uit dat de gemeente onder meer de weg gaat versmallen. "Oversteekbaarheid is een belangrijk aandachtspunt. We gaan bushaltes op de weg plaatsen, net zoals op andere plekken in Arnhem, zodat er een extra buffer ontstaat om over te steken. Daarnaast zullen we nog meer kleine maatregelen nemen."
Kundić hoopt met deze aanpassingen een veiligere omgeving te creëren. "Ieder ongeluk is er één te veel. Het is heel vervelend en triest. In het verleden is het flink misgegaan en dat willen we met z'n allen niet." Ongelukken gebeuren meestal door het rijgedrag, weet de wethouder. "Als mensen zich niet houden aan de maximale snelheid of als ze niet opletten of rare manoeuvres uithalen, dan kunnen er ongelukken gebeuren. Op sommige wegen is het kennelijk makkelijker om je te misdragen dan op andere wegen. Daar hebben we oog voor en daarom nemen wij maatregelen.” De gemeente laat weten dat de eerste werkzaamheden aan de Johan de Wittlaan in april zullen starten.
Gerrmann had gehoopt dat de gemeente eerder de weg zou aanpakken, maar hij is blij dat er aanpassingen komen.