Arnhem en omstreken

Laura is BookTokker: ‘Ik wil mijn passie voor lezen delen’

Laura Kok is BookTokker
Laura Kok is BookTokker © RTV Connect/ Thijs Bennink
WESTERVOORT - Laura Kok uit Westervoort is BookTokker. Ze plaatst filmpjes op TikTok over populaire boeken en daarmee heeft zij binnen een jaar duizenden volgers en miljoenen likes verzamelt. Kok: ‘Ik vind het superleuk om te doen!’
BookTok is een hashtag op sociale media, die online makers gebruiken in hun video’s over boeken. Op deze manier kunnen andere gebruikers de content makkelijk vinden. Hierdoor is een online community ontstaan waarin boeken centraal staan.
Tekst gaat verder onder de video:
Kok is een BookTok-account begonnen, omdat zij een grote affiniteit heeft met lezen. “Dat wilde ik op een gegeven moment graag delen”, vertelt ze. Daarnaast had ze geen vrienden of familieleden die net zoveel lezen als zij en daarom heeft ze online mensen opgezocht om haar hobby mee te delen. “Op sociale media kwam ik in contact met allemaal mensen die dezelfde soort boeken lezen als ik en doordat ik nu deze filmpjes maak, zijn vriendinnen van mij ook gaan lezen.”

Miljoenen likes

Inmiddels heeft Kok een groot en voornamelijk internationaal publiek. Dat komt omdat ze haar video’s in het Engels maakt. “Het was best choquerend om te zien dat een TikTok van mij miljoenen likes kreeg”, vertelt de BookTokker. “Maar dat was ook heel leuk.” Ze probeert elke dag een video te posten. “Dat lukt niet altijd, maar ik streef er wel naar.” Op TikTok weet je nooit wanneer een video veel wordt bekeken. “Een filmpje waarmee ik slechts 10 minuten mee bezig ben krijgt soms veel meer likes, dan een video waar ik een uur over doe.”
Door BookTok heeft Kok vrienden gemaakt over de hele wereld. “Ik zit nu in een fijne community”, vertelt Kok. “In Nederland spreek ik weleens met meiden af om met elkaar te kletsen over boeken. Zonder BookTok had ik hen nooit ontmoet.” Inmiddels is de boekenkast van Kok twee keer zo groot geworden en heeft BookTok haar positieve dingen gebracht, zo zegt ze het zelf.

Een hype

Volgens Natasja Buitink van de Arnhemse boekhandel Colofon is BookTok een hype die al weer aan het afzwakken is. Buitink legt uit: “Vlak na corona toen BookTok opkwam, was er een explosieve verkoop aan boeken. Nu zien we nog steeds dat er meer boeken worden verkocht dan voor de hype, alleen loopt het niet meer zo storm als toen.”
Buitink erkent wel dat er meer jongeren zijn gaan lezen. “Het is leuk om te zien dat er enthousiasme is voor lezen.” Volgens haar heeft BookTok zo zijn voor- en nadelen. “Het heeft jongeren aan het lezen gebracht, maar aan de andere kant wordt er in het algemeen minder aandacht aan een boek besteed, omdat de trends door BookTok heel snel gaan. Voor je het weet is er weer een ander populair boek.”