Arnhem en omstreken

Selva (23) geniet van Ramadan: 'belangrijk om te delen'

Milla en Selva aan tafel.
Milla en Selva aan tafel. © Milla Helfferich
ARNHEM - Selva Kodaz (23) vindt het als moslima belangrijk om tijdens de Ramadan iets te doen voor anderen en daarom deelt ze met haar gezin een gratis iftar uit bij haar moskee. De iftar is de maaltijd die iedere avond na zonsondergang wordt gegeten om het vasten te verbreken. Selva nodigt familie, vrienden en kennissen uit om dit samen te doen. “Het is hartverwarmend om iedereen bij elkaar te zien”, zegt ze.
Tijdens de Ramadan wordt er in de Aya Sofya moskee in Klarendal iedere avond een gratis en vrij toegankelijke iftar aangeboden voor moslims. Deze keer neemt Selva, samen met haar gezin, de organisatie op zich. Het gezin runt een bakkerij in de wijk Sint Marten en neemt dan ook eigen brood mee. “De moskee heeft altijd een eigen kok en regelt het eten. Als gastvrouw of –heer regel je de dingen eromheen, zoals wij nu het brood, versiering en de bloemen”, legt Selva uit.
Moslims bidden vijf keer per dag en voor sommige van die gebeden gaat men naar de moskee. In de Aya Sofya moskee bidden de vrouwen boven en de mannen beneden. Voor beiden is er een eetzaal, waar tijdens de heilige maand iedere avond gezamenlijk het vasten kan worden verbroken. Selva regelt alles voor de vrouwen, en haar broertje en vader zijn verantwoordelijk voor de mannen beneden. “Beneden wordt hetzelfde voorbereid, dus daarin we zijn vrij gelijk”, vindt Selva.
Kijk hieronder hoe Selva verslaggever Milla meeneemt naar de iftar:
Kort voor de zon onder gaat, stroomt de eetzaal van de vrouwen vol. Vrouwen, meisjes en kinderen helpen met het dekken van de tafel en het klaarzetten van het eten. Na zonsondergang verbreekt iedereen de maaltijd en begint aan de soep, rijst, het stoofvlees en de salade. Na de maaltijd gaat iedereen bidden en napraten in de gebedsruimte.
“De Ramadan betekent voor mij een maand van complete overgave aan god en aanbidding”, vertelt de Arnhemse moslima. “Maar het helpt je ook terug te gaan naar jezelf, de realiteit en waarvoor we leven.”
Selva is jong, ze studeert en heeft een druk eigen leven. Toch vindt ze het belangrijk om een iftar te organiseren. “Tijdens de ramadan is het heel belangrijk om tijd met elkaar door te brengen en de bijzondere maand te delen. Dat kun je met zo'n etentje optimaal bereiken. Daarom heb ik het er ook voor over”, vertelt Selva.

Bakkerij is open tot na zonsondergang

Selva is ook actief in de bakkerij van haar ouders. “Tijdens de heilige maand gaan dingen er anders aan toe in de bakkerij”, vertelt Ozlem Kodaz-Koylu, de moeder van Selva. In plaats van zes dagen per week, is de bakkerij nu zeven dagen open. Daarnaast zijn ze tot de zonsondergang open. “Tot de laatste vijf minuten komen mensen nog snel brood halen”, zegt Ozlem.
Ook wordt het traditionele ramansan pidesi brood gebakken. “Dat is zwaarder in gewicht en is afgestreken met eigeel en besprenkelt met zwart sesam”, vertelt Harun Mert Kodaz, het broertje van Selva.