Achterhoek

Doesburg twijfelt over toekomst, stapt gemeente richting de Achterhoek?

Doesburg twijfelt over toekomst, stapt gemeente richting de Achterhoek?
Doesburg twijfelt over toekomst, stapt gemeente richting de Achterhoek? © REGIO8
DOESBURG - Doesburg heeft een onderzoek ingesteld naar de eigen toekomst. Op dit moment is de Hanzestad een zelfstandige gemeente en lid van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, maar die situatie lijkt niet houdbaar. Wat de grootste partij betreft richt de gemeente de blik meer op de Achterhoek.
Dat Doesburg een keuze maakt, is volgens CDA’er Wim Robbertsen geen moment te vroeg. Hij is voorzitter van de werkgroep die betrokken is bij het onderzoek dat in opdracht van de gemeenteraad wordt uitgevoerd. “Wij gaan als gemeente financieel onmogelijke tijden tegemoet”, verzucht de fractievoorzitter. “We hebben voor aankomend jaar al een forse opgave voor bezuinigingen. Alles verderop staat diep in het rood… Het is voor ons belangrijk om perspectief te bieden, aan onszelf, maar ook aan inwoners en onze ambtenaren. Daarom zijn we begonnen met het bestuurskracht-onderzoek. We moeten kijken of we onze wettelijke taken nog wel kunnen uitvoeren, en of we dat niet doen op een manier die belachelijk duur is.”
Belangrijkste vraag is daarbij of de gemeente op eigen benen verder kan. Waar de Achterhoek inmiddels heringedeeld is, staat het stadje nog altijd op eigen benen. Met het aanstaande ravijnjaar 2026 en alle taken die vanuit het Rijk zijn afgewenteld, is het de vraag hoe lang nog. Wat de Stadspartij Doesburg betreft, wordt alles op alles gezet om op eigen benen te blijven. “Andere partijen roepen dat het niet kan, maar wij blijven vechten voor een zelfstandig Doesburg”, geeft fractievoorzitter Appie van der Beek aan. “Dan maar een ambtelijke fusie, of we zouden een deelgemeente kunnen worden, zodat je bij de belangrijkste zaken een vinger in de pap houdt.”

Bronckhorst, Rheden of Zevenaar?

CDA’er Robbertsen, een eenpitter in de Doesburgse raad, is minder hoopvol over het zelfstandig blijven. Mocht uit het onderzoek blijken dat een fusie noodzakelijk is, lijken er drie opties te zijn: buurgemeenten Zevenaar, Rheden en Bronckhorst. “Maar misschien staan zij ook wel niet te trappelen voor een fusie”, geeft Robbertsen aan. “Maar voordat het rapport met uitkomsten er ligt, zijn we wel weer vijf of zes maanden verder. De keus die dan voorligt is, blijven we zelfstandig, of accepteren we dat het niet meer gaat?”

Regio Achterhoek?

In het verlengde ligt dan een keuze voor een samenwerking. Op dit moment is Doesburg lid van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen, terwijl de gemeente ook onderdeel is van Stichting Achterhoek Toerisme. Stadspartij Doesburg, met vijf zetels de grootste in de raad, heeft een duidelijke voorkeur. “In de Groene Metropoolregio zijn we een hele kleine speler, dan is het heel moeilijk om de handen op elkaar te krijgen en ga je eigenlijk mee in de meute”, zegt fractievoorzitter Van der Beek. “Dus wat ons betreft kijken we zeker richting de Achterhoek.”

Meer De Graafschap dan Vitesse

Gevoelsmatig vindt de Stadspartij dat Doesburg ook meer bij de Achterhoek past, dan bij Arnhem of de Veluwe. “Als Doesburgers willen winkelen, duiken ze naar Doetinchem”, schetst Van der Beek. “Als ze willen fietsen, gaan de Achterhoek in. De band met de Achterhoek is in mijn ogen sterker. Als hier mensen naar het voetbal gaan, gaan er meer naar De Graafschap dan naar Vitesse. Bovendien hebben we qua toerisme meer te halen richting de Achterhoek, denk aan de grote campings langs de IJssel. Daarom hebben we de samenwerking met Achterhoek Toerisme ook in stand gehouden.”

‘Verstand zit in Arnhem’

Robbertsen beaamt het gevoel van de Stadspartij. “Ik denk dat het gevoel van de Doesburger echt wel richting de Achterhoek gaat, maar het verstand zit op dit moment meer in de samenwerking richting Arnhem”, zegt de CDA’er. Zo is Doesburg als lid van de Groene Metropoolregio onder meer aangesloten bij de Omgevingsdienst Arnhem. Op het gebied van toerisme (Stichting Achterhoek Toerisme) en ICT (samenwerking met Doetinchem en Bronckhorst) zit de IJsselgemeente wel weer bij de Achterhoek. “Dit is ook een beetje ons lot als drielandenpunt”, vindt Robbertsen.

Regio Achterhoek?

Mark Boumans liet eerder, rond de herintreding van Montferland, al weten dat de deur van de Regio Achterhoek openstaat voor nieuwe aanmeldingen: “Links en rechts vang je signalen op dat gemeenten die naburig zijn aan de Achterhoek onze samenwerking interessant vinden en ook wel mee willen doen. Dat is aan hen, wij staan open voor alle gesprekken, maar we zijn niet op acquisitie.” Op dit moment maken Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk deel uit van de samenwerking.

Water door de IJssel

Voor een eventuele keuze in Doesburg op tafel ligt, moet er nog flink wat water door de IJssel stromen. Op dit moment wordt gezocht naar een partij die het bestuurskracht-onderzoek uit moet voeren. De uitkomst hiervan wordt dus binnen een halfjaar verwacht. Als het uiteindelijk leidt tot een raadsvoorstel, wil de Stadspartij wel een met een ruime meerderheid kiezen voor een toekomst. Richting de Achterhoek, of Arnhem. Zelfstandig, of voor een fusie.