Achterhoek

Zwemsters in Doesburg zamelen geld in voor strijd tegen kanker

De vrouwen trainen elke vrijdagochtend voor hun actie.
De vrouwen trainen elke vrijdagochtend voor hun actie. © RTV Connect
DOESBURG - Twintig vrouwen uit Doesburg willen vrijdag 22 maart zoveel mogelijk baantjes brengen om geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. Zij hebben zich in de afgelopen weken onder leiding van zwemcoach Inge Hultermans, die zelf ook meezwemt, voorbereid op hun actie voor de Maarten van der Weiden Foundation.
Alle vrouwen in de groep hebben allemaal hun eigen verhaal. “Oncologisch zwemmen is voor mensen die kanker hebben, of kanker hebben gehad. Deze vrouwen zitten in een herstelperiode of in aanloop naar een periode toe”, legt Hultermans uit.
In aantocht naar de grote dag krijgen de vrouwen training. “We starten het eerste kwartiertje met baantjes trekken of rustig kletsen. Inge bedenkt altijd iets anders wat we een half uurtje doen. Het laatste kwartiertje kunnen we ontspannen en afsluitend drinken we koffie of thee”, vertelt Joke Beulecke, die zelf ook meezwemt. “We hebben het niet de hele tijd over de ziekte, maar iedereen kan wel steun bij elkaar zoeken”, voegt Hultermans toe.
Het idee komt van Hultermans zelf af, nadat bij haar ook kanker was geconstateerd. “Twee jaar geleden is bij mij borstkanker geconstateerd. Ik kwam er in die periode achter dat je in het water heel makkelijk kan bewegen, alleen was er niks voor mensen zoals wij. Destijds heb ik dit initiatief bij het bestuur voorgelegd en kreeg ik groen licht.”

Al ruim 4.000 euro opgehaald

Beulecke heeft ook te maken met de ziekte en heeft veel aan de trainingen. “Ik zag dat je kon oncologie zwemmen en aangezien ik voor de tweede keer kanker heb gehad, leek het me fijn om ook weer te bewegen. Dit initiatief is geweldig. Inmiddels is er al 4.400 euro opgehaald.”
De vrouwen halen geld op voor de Maarten van der Weijden Foundation. “Hij deed die triatlon en toen dachten we dat wij daar ook iets in konden betekenen”, legt de zwemcoach uit.
De groep steunen kan nog altijd, daarmee steun je ook direct onderzoek naar kanker. Je kan per vast bedrag, maar ook per baantje doneren. Dat kan op de website van de Maarten van der Weijden Foundation.