Achterhoek

Achterhoekse lokale partijen bundelen de krachten

Achterhoekse lokale partijen bundelen de krachten
Achterhoekse lokale partijen bundelen de krachten © REGIO8
ULFT - Lokale partijen timmeren al jaren aan de weg in de Achterhoek, maar de onderlinge samenwerking van fracties valt nog tegen. Daarom kwamen ruim tachtig raadsleden van alle lokale partijen uit de regio bij elkaar op het DRU Industriepark in Ulft. Op uitnodiging van de Doetinchemse wethouder Patrick Moors werden workshops gehouden, bovendien spraken de raadsleden af om meer én beter samen te werken.
"De wethouders vinden elkaar wel en het is ook mooi dat de partijen elkaar ook steeds meer vinden", aldus initiatiefnemer Moors. "We hebben de Achterhoek Raad en daar vinden we elkaar wel, maar daar hebben we maar één vertegenwoordiger per partij. Nu zitten we met partijen samen en kun je veel makkelijker praten ook op een andere manier, dat is goed voor de binding." Moors organiseerde de dag samen met wethouder Erik Groters van de gemeente Aalten en Tom van Beek, raadslid in Winterswijk namens Voor Winterswijk. "We werken al wel goed samen maar het mag nog wel iets meer een geoliede machine worden", geeft Van Beek aan. "Dat je weet daar moet je Pietje voor hebben, daar moet je Jantje voor hebben en daar Truusje voor hebben."
De laatste jaren is het aantal lokale partijen in de Achterhoek toegenomen en stijgt ook de populariteit. Zo is in Bronckhorst, Oude IJsselstreek en Winterswijk een lokale partij de grootste. "Je ziet toch steeds meer dat mensen zich afkeren van de landelijke politiek", aldus Van Beek. "Misschien gaat daar het licht ook een keer branden, dat ze weer meer lokaal gaan denken."

Boumans

Mark Boumans was als vicevoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en voorzitter van de Achterhoek Raad aanwezig om de opening te doen en herkent de trend. Volgens hem is het belangrijk dat de lokale partijen elkaar vinden en samen optrekken: "Ze zijn in de Achterhoek Raad collectief de grootste en het is belangrijk dat lokale partijen goed ondersteund worden, ook vanuit de Rijksoverheid."

Workshops

Want waar lokale takken van CDA, VVD en PvdA kunnen terugvallen op de landelijke afdelingen, hebben lokale partijen deze optie niet. Daarom werden er verschillende workshops gehouden om de kennis van lokale raadsleden te vergroten, onder andere over campagne voeren en debatteren. "Zo kunnen we onze raads- en commissieleden goed opleiden", schetst Van Beek.

Voor herhaling vatbaar

De organisatie kijkt tevreden terug op de eerste editie die in samenwerking met het Kennispunt Lokale Politieke Partijen is georganiseerd. Ze hopen dan ook op een vervolg om de lokale partijen in de Achterhoek te versterken. "Nu moeten de handen uit de mouwen", aldus Moors.