Liemers / Achterhoek

Montferland kan EK Veldrijden 2026 organiseren, maar wil geen risico’s

Montferland kan EK Veldrijden 2026 organiseren, maar wil geen risico’s
Montferland kan EK Veldrijden 2026 organiseren, maar wil geen risico’s © REGIO8
ZEDDAM - Montferland kan het EK Veldrijden in 2026 alsnog organiseren, dat is de uitkomst van een gesprek met onder meer wielerbond KNWU. De gemeente lag op pole-positon om het evenement binnen te halen, maar besloot zich terug te trekken. Na ingrijpen van de gemeenteraad wordt nu een nieuwe poging gedaan.
De Montferlandse gemeenteraad eiste met een motie dat het college zich alsnog in zou zetten om het evenement binnen te halen. Na het gesprek is duidelijk dat het nog kan, maar de grensgemeente ziet nog wel wat beren op de weg. In 2017 leverde het NK Wegwielrennen namelijk een flinke strop op, mede door het betalen van verkeersregelaars. Montferland wil zich wel inzetten, maar eventuele risico’s moeten op het bordje komen van de organiserende partij: Golazo.
Het eerder ingediende plan moet worden aangepast, maar zal volgens een woordvoerder 'veel gelijkenissen' hebben met het vorige bid. De belangrijkste ‘randvoorwaarde’ is dus dat er geen financiële risico’s worden gelopen. Een woordvoerder van Montferland omschrijft het als volgt: “De gemeentelijke- en regionale bijdrage en aanvullende voorwaarden vanuit de organiserende partij zijn belangrijke bespreekpunten om duidelijkheid te verschaffen over het wel of niet organiseren van dit evenement.”

Terug naar de gemeenteraad

Als er duidelijkheid is, en dus een nieuw bid, wil het college terug naar de gemeenteraad voor een gesprek over de eventuele rol van Montferland als gastgemeente. Raadsleden waren eerder vooral erg positief. Zo gaf Jurge Menting (CDA) uit Zeddam, de plaats waar het EK vermoedelijk zal plaatsvinden, al aan: "Het is een uitstekend moment om exposure te geven voor ons toerisme. Het is prachtig voor Zeddam, dus we zijn er zeer blij mee.”