Achterhoek

Mogelijke komst blauwe bak bedreigt voortbestaan muziekvereniging Euphonia

Mogelijke komst blauwe bak bedreigt voortbestaan muziekvereniging Euphonia
Mogelijke komst blauwe bak bedreigt voortbestaan muziekvereniging Euphonia © REGIO8
EIBERGEN - Muziekvereniging Euphonia uit Eibergen vreest voor het voortbestaan als de gemeente Berkelland geen vergoeding meer geeft voor het oud papier. Eens per maand halen vrijwilligers, met trekkers en aanhangers, de dozen in het dorp op. Zij krijgen hier een een vergoeding voor, maar die dreigt, door de mogelijke komst van de blauwe bak, volgend jaar weg te vallen. Berkelland wil in zee gaan met Twente Milieu.
"Wij krijgen van de gemeente een garantieprijs van 5,5 cent de kilo", zegt Rutger Harbers van muziekvereniging Euphonia. "Dus voor iedere kilo die wij ophalen krijgen wij leuk geld." Volgens Berkelland loont het amper om door te gaan met de inzameling. De vergoeding van 5,5 cent per kilo zou namelijk hoger zijn dan de daadwerkelijke prijs van papier. De gemeente moet er geld bij doen.
De marktprijs voor een ton oud papier fluctueert al bijna een jaar tussen de 58 en 69 euro. "De papierprijs is altijd met pieken en dalen geweest, afgelopen week was de prijs 6,5 cent de kilo", zegt Harbers. "Er zijn jaren geweest dat wij gewoon een fikse nabetaling kregen van de gemeente, bovenop die 5,5 cent."

Doodbloeden

Wanneer de vereniging het oud papier niet meer op kan halen, ontstaat er volgens Harbers een flink gat in de begroting. Hierdoor zal de contributieprijs volgens hem met 250 procent stijgen. "Dat gaat ons straks leden kosten die dit financieel niet kunnen trekken. Dat gat zal weer opgevangen moeten worden door de leden die blijven", zegt Harbers. "Dit zal leiden tot het opzeggen van het lidmaatschap, uiteindelijk zal onze vereniging doodbloeden."

'Wij doen al zo veel'

Een donker scenario, maar volgens Harbers kan de vereniging niet veel méér doen om het hoofd boven water te houden. "Wij doen al zo veel, aan het eind van het jaar verkopen wij oliebollen", zegt Harbers. "Wij hebben eieren verkocht, draaien bardiensten bij evenementen. Er moet ook nog tijd overblijven voor muziek maken."

Pijn

Dinsdagavond staat het onderwerp op de agenda voor de Politieke Avond in Berkelland. Onzekerheid over de toekomst is wat rest voor de muziekvereniging. "Dit doet mij gigantisch pijn, eigenlijk bij ieder lid van onze vereniging."