Arnhem en omstreken

Gemeente pakt foute huisbazen aan: ‘huurders zijn in deze tijd kwetsbaar’

Wethouder Paul Smeulders is blij met het meldpunt voor foute verhuurders
Wethouder Paul Smeulders is blij met het meldpunt voor foute verhuurders © Gemeente Arnhem
ARNHEM - De gemeente Arnhem kan huurders sneller helpen als zij te maken krijgen met een foute verhuurder. Dat komt door een nieuw meldpunt dat begin dit jaar gelanceerd werd. Wethouder Smeulders is hier blij mee: “Jullie staan niet alleen.”
Sinds januari 2024 is het in elke gemeente verplicht om een meldpunt te hebben voor huurders. In Arnhem bestaat dit al zo’n twintig jaar, maar de gemeente besloot om het meldpunt nieuw leven in te blazen, zodat meer inwoners ervan afweten. Het meldpunt is onderdeel van De Huurdersbalie en is te vinden onder de naam ‘Meldpunt foute verhuurders’.

Hulp voor huurders

“Ik vind het belangrijk dat inwoners uit Arnhem weten waar ze recht op hebben en dat er hulp is mocht dat nodig zijn”, vertelt Smeulders. Het nieuwe meldpunt geeft de gemeente mogelijkheden om in te grijpen als een huurder te maken krijgt met discriminatie of intimidatie. “We kunnen boetes uitdelen of zelfs een pand sluiten. Dat was voorheen nog niet het geval.” Discriminatie komt voornamelijk voor bij internationale studenten, maar ook zij en niet-internationale studenten kunnen een melding maken.
In het afgelopen jaar waren er 1.300 huurders die aan de bel trokken bij De Huurdersbalie. Hierover zegt de wethouder dat het vooral over gevallen gaat waar er te veel huur wordt gevraagd of er achterstallig onderhoud is. Slecht een aantal meldingen gaat over intimidatie en discriminatie. Toch is het volgens Smeulders belangrijk dat mensen meldingen blijven maken. “De onafhankelijke stichting Huurdershuis, waar Huurdersbalie weer onder valt, helpt iedereen met klachten. Dus ook als je te veel huur betaalt of je huisbaas het pand laat verloederen.” Daarnaast krijgt de gemeente door de verschillende meldingen meer zicht op wat er speelt in de stad.

Gemeente kan vaker ingrijpen

Het komt ook voor dat er naast slecht onderhoud zaken spelen als discriminatie of intimidatie, dan kan de gemeente vervolgens wel ingrijpen. Zo wordt er nu een casus behandeld waarbij een huurder meldde dat de huisbaas het huis verwaarloosd en dusdanig dat het niet meer leefbaar is. Vervolgens werd de huurder afgesloten van gas en water, terwijl diegene wel de huur betaalt. “De huurder wordt in deze situatie haast weggepest en dat valt onder intimidatie”, legt Smeulders uit.
Één van de redenen dat er foute verhuurders zijn, is de schaarste aan huurwoningen. Verhuurders bevinden zich in een machtige positie, omdat zij weten dat er toch wel animo is voor hun pand. Als een huurder vertrekt, vinden ze snel een nieuwe huurder. “Dat is voor hen een reden om niet al te veel moeite te doen voor de bewoner”, legt Smeulders uit. “Huurders zijn in deze tijd kwetsbaar, vooral in de particuliere sector, daarom is het belangrijk dat wij hulp kunnen bieden. Ik wil aan iedereen laten weten dat je niet alleen bent.”
Komend jaar gaat de gemeente nog meer campagne voeren om het meldpunt ‘foute verhuurders’ onder de aandacht te brengen.