Achterhoek

Vrachtwagens mogen weer door kern van Etten en Terborg rijden

De geslotenverklaring is verleden tijd.
De geslotenverklaring is verleden tijd. © REGIO8 (archief)
TERBORG - Vrachtwagenchauffeurs mogen van de gemeente Oude IJsselstreek weer door het centrum van Terborg en Etten rijden. De geslotenverklaring zorgde voor veel onvrede in onder meer Gaanderen, wat reden is voor de gemeente om terug te komen op het besluit.
Oude IJsselstreek besloot na de aanpak van de doorgaande weg door Terborg en Etten om het verbod in te stellen. Het vrachtverkeer werd daardoor geweerd in deze plaatsen, maar de chauffeurs vonden een andere route door Gaanderen. Dat was reden voor de Dorpsraad Gaanderen om in beroep te gaan tegen de stap van Oude IJsselstreek. Nu draait de gemeente het besluit zelf terug. “Verkeer is echter ook vloeibaar en zoekt naar andere routes die niet altijd voorspelbaar zijn”, zegt wethouder Ria Ankersmit van Oude IJsselstreek. “Dus gaan we kijken hoe we dit op een goede manier kunnen oplossen. Daarover heb ik goed contact met de gemeente Doetinchem.”
Want het onderliggende probleem, vrachtverkeer dat door kernen rijdt, is nog steeds niet opgelost. De kopzorgen lijken nu weer te worden verplaatst naar Terborg en Etten. Voor een toekomstige oplossing wil Oude IJsselstreek met buurgemeente Doetinchem optrekken, waar de plaats Gaanderen in ligt. “We hebben dezelfde problematiek en hetzelfde doel: op basis van weginrichting en snelheidsbeperking de routes onaantrekkelijk maken voor vrachtverkeer”, aldus Ankersmit. “Het is mooi dat we elkaar hier in de uitvoering bij kunnen helpen.”