Liemers

Oud-wethouder Van Dam keert terug in Duivense politiek

Dominique van Dam wordt tijdelijk raadslid namens DOED.
Dominique van Dam wordt tijdelijk raadslid namens DOED. © RTV Connect
DUIVEN - Dominique van Dam keert tijdelijk terug in de Duivense politiek. Vanaf dinsdag neemt ze minstens zestien weken de rol over van DOED-raadslid André Oostdam die met gezondheidsproblemen kampt.
Dat de lokale partij Van Dam heeft benaderd om tijdelijk raadslid te worden, is opvallend. Afgelopen november stopte Van Dam plotseling met het wethouderschap.
"Ik ben toen gestopt, omdat de sfeer en de cultuur niet prettig was. Ik paste daar onvoldoende bij. Als wethouder vorm je samen met je collega's het dagelijkse bestuur. Dat vraagt om teamsport. Als college praat je met één mond en veel achter gesloten deuren. Daar mag je ook niet open over zijn. De manier waarop het ging, past niet bij wie ik als persoon ben en ook niet bij de partij", legt Van Dam uit.
"DOED staat voor transparantie en wil een open en democratische politiek. Dat stukje hebben we niet over kunnen brengen", zegt de voormalige wethouder. "Ik had heel graag het wethouderschap afgemaakt, maar de manier waarop het ging... Het is me niet gelukt om daar verandering in te brengen."

Bijna opnieuw wethouder

Afgelopen oktober diende Van Dam officieel haar ontslag in. In november legde ze definitief de taken neer. Daarna leek het er even op dat ze terug zou keren. "Het had niet veel gescheeld of ik was weer wethouder geweest. Toen mijn opvolger Geert-Jan Schrijner (VVD) werd voorgedragen, heeft de voltallige oppositie, op één lid na, gestemd om mij weer als wethouderskandidaat te benoemen, terwijl ik geen kandidaat was. Dat was wel even bijzonder."
"Ik had het op dat moment niet gewild. Ik ben natuurlijk niet zonder reden gestopt. Maar het geeft wel aan dat ik vertrouwen heb gehad, breder dan alleen DOED, om het wethouderschap te vervullen. Dat is heel fijn", zegt de voormalige wethouder.
Tekst gaat verder onder de video:

Niet stilgezeten

De afgelopen vier maanden heeft Van Dam niet stilgezeten. "Als wethouder leef je vanaf de vijfde versnelling. Je bent constant aan. Ik ben bij DOED intussen gewoon betrokken geweest. Daarnaast heb ik ook even een moment van bezinning gehad, van wat ik op persoonlijk vlak heb geleerd van het 1,5 jaar wethouderschap. Ondertussen ben ik begonnen als vrijwilliger bij de voetbalclub en daarnaast ben ik gewoon moeder. Ik heb me zeker niet hoeven te vervelen."
Toch voelt een comeback als raadslid dubbel voor Van Dam. "Ik ga een rol vervullen die ik niet eerder heb vervuld, maar kijk er wel enorm naar uit om te gaan samenwerken."