Achterhoek

Tweede Kamer wil schoolzwemmen, kan dat met één zwembad in Montferland?

Tweede Kamer wil schoolzwemmen, kan dat met één zwembad in Montferland?
Tweede Kamer wil schoolzwemmen, kan dat met één zwembad in Montferland? © REGIO8
Maar liefst 47 jaar lang beschikte Didam over zwembad De Hoevert. Op 20 December 2020 sloot het zwembad definitief de deuren onder veel kritiek. Hiermee is er nog één groot zwembad in de gemeente Montferland aanwezig. Tweede Kamerleden maken zich zorgen over het teruglopend aantal kinderen met een diploma, wat reden is om het schoolzwemmen opnieuw verplicht te willen maken nadat het in 1985 was afgeschaft. Nu reist de vraag of het zwembad in ’s-Heerenberg volstaat voor alle kinderen in de gemeente.
“Het is natuurlijk dramatisch dat het zwembad al gesloopt is, zonder dat er een alternatief was in Didam”, zegt raadslid Rob Mos van Helder, die zich destijds fel heeft verzet tegen de sluiting van het zwembad. Mos: “Nu de landelijke politiek het schoolzwemmen weer op de agenda heeft gezet, is het des te belangrijker dat Didam een eigen zwembad heeft. We kunnen het schoolzwemmen met maar één zwembad niet aan.”
Deze uitspraak wordt echter in twijfel getrokken door eenpitter John Teunissen (Eén Montferland): “We komen in Montferland echt geen badwater tekort. Een zwembad is pas rendabel als het een verzorgingsgebied van boven de twintigduizend mensen heeft. Er is op het gebied van inwonersaantal geen plek voor een zwembad in Didam. Er is te veel concurrentie om het rendabel te maken." Teunissen denkt wel dat schoolzwemmen goed is voor een zwembad: “Zo zijn ze ook overdag bezet. Ze verdienen er ook nog aan.”

Vervoersprobleem

Waar beide heren het wel over eens zijn, is het feit dat er een probleem op het gebied van vervoer is. Mos: “Je moet alle kinderen van alle scholen naar ’s-Heerenberg vervoeren. Dat gaat nooit. Met een zwemvoorziening in Didam is die druk al minder.”
Teunissen zoekt het echter niet in een tweede zwembad, hij ziet wel meer beren op de weg voor de terugkomst van het schoolzwemmen: “Daarnaast moeten scholen het kunnen organiseren, wat ik eerlijk gezegd betwijfel. Er moet ook voldoende gediplomeerd zwembadpersoneel zijn, wat tevens een groot probleem is. En dan heb ik het nog niet over de vervoerskosten. Wie betaalt die?”

Wachten op geld

Het CDA was in 2020 voor de sluiting van de Hoevert, maar dat ligt volgens fractievoorzitter Merel Balduk puur aan de financiën. “Wij zijn nooit tegen een zwembad in Didam geweest. Het was gewoon niet meer haalbaar. Mocht het Rijk nu met middelen komen, dan juichen we het toe”, aldus Balduk.
Het CDA wil zich echter nog niet uitlaten over de vraag of één zwembad volstaat voor schoolzwemmen. Joost Gerritsen van Daadkracht vindt ook dat de overheid eerst met geld over de brug moet komen: "Het zijn plannen van de overheid, dus dan mogen ze er ook voor betalen.”

Over gemeentegrens kijken

VVD’er Martin Som is vóór een zwemvoorziening rond Didam, hij pleit er wel voor om over de gemeentegrens te kijken. “Het zwembad in Zevenaar is ook bijna aan vervanging toe. Als we nou samen met die gemeente een locatie tussen Didam en Zevenaar creëren, is er weer een zwembad in dat gebied”, zegt Som.
De gemeente Montferland is nog bezig met een tweede onderzoek naar een mogelijke zwemvoorziening in Didam. De zwemvoorzienig die nu onderzocht wordt is een ‘sober’ zwembad met een lengte van 25 meter en een breedte van vijftien meter. Ook zou de zwemvoorziening een beweegbare bodem moeten krijgen.