Liemers

Spijk biedt onderdak voor gevluchte Oekraïners

Nataliia Hrankina woont in een opvanglocatie voor Oekraïeners in Spijk
Nataliia Hrankina woont in een opvanglocatie voor Oekraïeners in Spijk © RTV Connect/ Beau Sanders
SPIJK - In de Vliegenwaard wachten verschillende Oekraïners nog op vrede na de oorlog in hun thuisland. Het is vandaag precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. “Ik wilde altijd naar huis, dat was moeilijk”, vertelt de gevluchte Nataliia Hrankina.
“Je hoopt dat het snel klaar zal zijn, maar dat is niet zo. Ik woon hier nu met mijn twee kinderen, een zoon van 18 jaar en een dochter van 12 jaar. Ik werk nu zelf een half jaar bij Vida Studio in Zevenaar”, zegt Hrankina over de situatie waar ze in terecht is gekomen. De Oekraïense woont hier inmiddels één jaar en vijf maanden.

Leergierige Oekraïners

De opvanglocatie biedt mogelijkheden om door te ontwikkelen. Zo kunnen de Oekraïners zich voorbereiden op een rol in de samenleving. “Als gemeente bieden we ook Nederlandse les aan en ook de dorpsraad in Spijk is erg actief met dingen organiseren”, vertelt Piet Gesthuizen, projectleider van de opvanglocatie. “Ik leer hier op locatie de taal, maar ook op werk door te vragen aan collega’s. Mensen zijn heel leuk en fijn hier”, voegt Hrankina toe.
Tekst gaat verder na de video
Ook moeten de mensen wennen aan Nederland. “De kinderen gaan bijvoorbeeld naar een taalschool, zij worden in de ochtend opgehaald met een bus. De mensen passen zich heel snel aan, terwijl ze veel hebben meegemaakt. Het zijn schrijnende verhalen”, legt Gesthuizen uit. De duur van de oorlog laat ook een grote indruk achter en de toekomst is onzeker. “De situatie is slecht in Oekraïne, dat is moeilijk”, vertelt Hrankina.
De Oekraïeners willen graag werken, laat Gesthuizen weten. “Voordat ze aan het werk kunnen, hebben de mensen een BSN-nummer nodig. De mensen willen graag werken, alleen er is niet veel werk op het moment. Toch hebben we nu het grootste deel aan het werk en daar zijn we heel blij mee.”