Liemers

Dineke (72) zet zich vrijwillig in voor Oekraïense vluchtelingen

Dineke geeft taalles aan Oekraïense vluchtelingen
Dineke geeft taalles aan Oekraïense vluchtelingen © Benjamin Beernink
WESTERVOORT - In Westervoort krijgen Oekraïeners taalles van Dineke. Toen Rusland twee jaar geleden het land binnen viel, zijn veel Oekraïeners naar Nederland gevlucht. Omdat zij langer in Nederland zijn dan verwacht, willen ze de taal leren.
“Ik vind het heel fijn om deze mensen te kunnen helpen”, vertelt Dineke. Marina Skyba, een Oekraïense vluchteling, vertelt dat ze eerst geen les wilde. “Ik had verwacht in een paar maanden weer terug te zijn, maar op een gegeven moment werd het toch interessant om les te krijgen.”

Nederlandse taal leren

Inmiddels is Skyba al een tijdje in Nederland. “Ik ben hier al bijna twee jaar, ik begrijp de cultuur ook steeds beter. Daarom was het voor mij ook belangrijk om de taal te leren. Ik probeer Nederlands te praten met mijn buren of in de winkel, maar dat is lastig nog."
Daarnaast vindt een andere student de manier waarop lesgegeven wordt leuk. "Het is een soort spel. Het is voor ons nu ook belangrijk dat we alles gaan begrijpen."

Oorlog blijft emotioneel

De oorlog houdt de gemoederen wel bezig, merkt Dineke. “Ze zitten veel op hun telefoon om te kijken hoe het in Oekraïne gaat, dat is nog steeds niet goed. Dan laten ze soms ook huilend filmpjes zien van het huis waar ze woonden, wat er niet meer is.” Ook Skyba wordt nog altijd emotioneel: “Het is heel moeilijk.” Toch voelt het voor haar ook als een soort steun om in de les aanwezig te zijn. “We praten over normale dingen en niet alleen maar over de oorlog. Dat is fijn."