Rijk van Nijmegen

"Valkhof Museum moet 8,5 ton extra renovatiekosten zelf ophoesten"

Valkhof Museum met het plein
Valkhof Museum met het plein © Google Street View
NIJMEGEN - De verbouwing van het Valkhof Museum in Nijmegen valt bijna 9 ton duurder uit dan was voorzien. Dit schiet in het verkeerde keelgat bij zes politieke partijen die behoren tot de oppositie. Volgens die partijen wil het college van B&W deze financiële tegenvaller namelijk afdekken door te korten op de cultuursector.

"Wederom een tegenvaller"

PvdA, SP, PvdD, CDA, GewoonNijmegen.Nu en het ODV vertegenwoordigen 14 van de 39 zetels in de Nijmeegse gemeenteraad. Zij hebben schriftelijke vragen ingediend bij het college en constateren dat "er wederom een tegenvaller (867.000 euro) is bij de verbouwing van het museum." Tot hun schrik stelt het college volgens hen voor om deze tegenvaller te dekken met middelen uit het programma Cultuur en Cultureel erfgoed. Overigens staat in de coalitieafspraken dat het college jaarlijks juist vele tonnen extra reserveert voor de culturele begroting.
Naar mening van de zes oppositie partijen mag de nieuwe tegenvaller niet ten koste gaan van de andere culturele instellingen in de stad. Deze 867.000 euro moet het Valkhof Museum zelf bezuinigen, zo stellen de zes partijen.

Energielasten fors lager

Zij vragen zich af waarom het college niet met een voorstel naar de raad is gekomen, met verschillende scenario’s om dit nieuwe tekort te dekken? Verder wil de oppositie weten of er het komende jaar nog meer financiële tegenvallers zijn te verwachten.
Na de verbouwing (die eind dit jaar wordt afgerond) gaat het museum zelf de nieuwe tentoonstellingsinrichting realiseren in het gebouw. Dit is in het voorjaar van 2025 gereed, waarna de heropening zal plaatsvinden. Er zijn meerdere duurzaamheidsmaatregelen genomen, zoals verbeterde glas-, gevel- en dakisolatie. Dankzij alle maatregelen gaan de energielasten in de toekomst fors omlaag.

Op plein weer veel bomen

Ook het plein Kelfkensbos aan de voorzijde van het museum gaat helemaal op de schop en krijgt een nieuwe indeling met veel groen en spraakmakende kunst. Momenteel wordt het plein beschreven als kaal en tamelijk onherbergzaam. Het Kelfkensbos was vroeger daadwerkelijk ook een bos met bomen, maar die zijn uiteindelijk grotendeels gekapt. Het is nu de bedoeling om die bomen weer terug te plaatsen.
Een deel van de collectie is gedurende de renovatie te zien in het voormalige ABN AMRO bankgebouw aan het Keizer Karelplein. Dit is een zogeheten pop-up museum