Achterhoek

Mogelijke vleermuis frustreert nieuwbouw Laborijn in Doetinchem

Mogelijke vleermuis frustreert nieuwbouw Laborijn in Doetinchem.
Mogelijke vleermuis frustreert nieuwbouw Laborijn in Doetinchem. © REGIO8
DOETINCHEM - De nieuwbouw van Laborijn bij het station in Doetinchem loopt vertraging op omdat er misschien een vleermuis in een van de bestaande gebouwen zit. De sociale dienst wilde eind 2023 al starten met het bouwrijp maken van de grond, nu gebeurt dat in ieder geval niet voor september van dit jaar.
Uit een onderzoek is namelijk gebleken dat de huidige gebouwen geschikt zijn als verblijfplaats voor vleermuizen. Voordat er gesloopt mag worden, moet er daarom aanvullend onderzoek worden gedaan. Dit duurt tot september 2024, waardoor er in ieder geval tot die tijd niks gesloopt kan worden. Na de start van de sloop duurt het ongeveer vier maanden voor de daadwerkelijke bouw begint. Laborijn hoopt de nieuwbouw nu eind 2025 of begin 2026 in gebruik te nemen.
Op dit moment maken partijen als IrisZorg en Elver nog gebruik van ruimtes op het complex. Deze huurders zouden in april van dit jaar weg moeten, dat is volgens Laborijn niet veranderd. “Ondanks de latere start van de sloopactiviteiten gelden vooralsnog de huidige afspraken die we met de huurders hebben”, meldt een woordvoerder.

Schetsen

Op de achtergrond wordt er gewerkt aan het afronden van de schetsen en tekeningen voor de nieuwbouw, dit moet in april klaar zijn. Ook de totale kosten zijn volgens de woordvoerder nog niet bekend: “Het totale budget omvat veel variabelen. Die zijn nog niet allemaal bekend.”
Duidelijk is wel dat Laborijn maar een gedeelte van het hele terrein gebruikt voor de nieuwbouw. De gemeente Doetinchem ziet ruimte om op de resterende grond bijna vijfhonderd woningen te realiseren. Hiervoor is inmiddels een subsidieaanvraag gedaan bij het Rijk.

De Hoevert

De situatie met de vleermuis doet denken aan die van De Hoevert in Didam. De sloop van het voormalige zwembad werd vertraagd omdat er mogelijk een vleermuis in een gleufje in een muur zat. Pas toen uit onderzoek bleek dat het diertje er niet zat, ging het gebouw tegen de vlakte.