Achterhoek

Politie houdt groep criminele jongeren aan in Oude IJsselstreek

Jongeren aangehouden in Oude IJsselstreek.
Jongeren aangehouden in Oude IJsselstreek. © REGIO8
GENDRINGEN - Acht jongeren tussen de zestien en 23 jaar oud uit Aalten en Oude IJsselstreek zijn opgepakt, onder meer vanwege openlijke geweldpleging en intimidatie. Ook een 44-jarige man uit de gemeente is opgepakt, wat zijn rol is wordt niet door de gemeente benoemd.
De aanhoudingen zijn het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie. “De jongeren zouden in wisselende samenstelling betrokken zijn bij incidenten, zoals openlijk geweld, afpersing en diefstal met geweld”, meldt de gemeente Oude IJsselstreek. De incidenten zouden in 2023 en 2024 hebben plaatsgevonden. Het Openbaar Ministerie buigt zich over het verdere strafrechtelijke onderzoek in de zaak. Oude IJsselstreek wil in contact treden met de jongeren en hun ouders.
Verder zijn zowel de politie als de gemeente terughoudend in het geven van informatie. Wat bijvoorbeeld de rol van de 44-jarige man is geweest, wordt niet vermeld. “Wij kunnen vanuit de gemeente geen mededelingen doen over de mensen die zijn aangehouden en de connectie daartussen”, aldus een woordvoerder van Oude IJsselstreek.

‘Het kan snel gaan’

De gemeente vindt het belangrijk om het grensoverschrijdende gedrag te stoppen, én om de jongeren perspectief te bieden. “We hebben deze situatie in beeld en gaan ermee aan de slag”, aldus burgemeester Otwin van Dijk. “Wij zullen in gesprek gaan met de jeugdigen en hun ouders om te onderzoeken hoe wij kunnen helpen. Ik roep ook ouders op om te praten met hun kind over dit onderwerp. Het kan namelijk soms heel snel gaan.”