Achterhoek

Doetinchem wil miljoenensubsidie voor woningbouw op Laborijn-locatie

Doetinchem wil miljoenensubsidie voor woningbouw op Laborijn-locatie.
Doetinchem wil miljoenensubsidie voor woningbouw op Laborijn-locatie. © REGIO8
DOETINCHEM - Doetinchem vraagt een Rijksbijdrage van drie miljoen euro om woningbouw op de Laborijn-locatie bij het station van de grond te krijgen. De sociale dienst hoopt in 2026 in een kleiner gebouw te zitten op hetzelfde terrein, waardoor er ruimte is voor huizen.
De gemeente heeft de gronden al in handen en ziet na de verhuizing van Laborijn ruimte om 472 woningen te realiseren. “Met een mix van werken, maatschappelijk en een klein deel overige functies zoals cultuur”, meldt de gemeente. “Daarnaast komen er openbare parkeervoorzieningen met meerdere lagen.” Vanuit de eigen gemeentelijke kaders moet 67% van de te bouwen woningen ‘betaalbaar’ worden.
Om het project van de grond te krijgen, hoopt de gemeente drie miljoen euro te krijgen vanuit het Rijk. De aanvraag hiervoor is vorige week ingediend. Doetinchem verwacht binnen drie maanden antwoord te hebben vanuit Den Haag. “We zouden een dief van onze eigen portemonnee zijn als we deze kans niet hadden benut”, aldus wethouder Ingrid Lambregts.

Spoorzone

De ontwikkeling van de Laborijn-locatie maakt onderdeel uit van de gemeentelijke plannen voor het gebied rondom het centraal station. “Een bruisende spoorzone als toegangspoort van Doetinchem waarin functies elkaar versterken”, zo omschrijft de gemeente de ambitie zelf.