Achterhoek

Minsten vijftien graven gevonden bij werk aan Kerkplein in Wehl

Minsten vijftien graven gevonden bij werk aan Kerkplein in Wehl.
Minsten vijftien graven gevonden bij werk aan Kerkplein in Wehl. © Baac Archeologie en Bouwhistorie
WEHL - Bij de herinrichting van het Kerkplein in Wehl zijn de afgelopen dagen minstens vijftien graven uit de achttiende eeuw gevonden. De gaten zijn inmiddels gedicht, onderzoek moet duidelijk maken hoe bijzonder de vondsten zijn.
“Voor zover we kunnen zien, is het een redelijk regulier kerkhof”, zegt Davy Kastelein, regionaal archeoloog bij de Omgevingsdienst Achterhoek. “Maar er valt nog niet heel veel over te zeggen.” Wat wel duidelijk is, is dat er ten minste vijftien graven zijn gevonden die dateren van rond 1750. Een daarvan was vermoedelijk van een kind van rond de vijf of zes jaar oud. De resten van de mensen zijn inmiddels uit de grond gehaald. Ze worden gefotografeerd, onderzocht en vervolgens worden de vondsten gedocumenteerd.
Bij het onderzoek wordt naar veel zaken gekeken. De leeftijd van de botten, eventuele kledingresten, zelfs de inhoud van de maag en darm wordt, zover mogelijk, in kaart gebracht. “Daar kan je nog heel veel informatie uithalen”, zegt Kastelein. “Wat hebben ze bijvoorbeeld als laatste maaltijd gehad? Dat kan iets zeggen over de sociale status en de gezondheid van de mensen. Een ding was daarin wel vermeldenswaardig. Een van de skeletten had enorme O-benen, die is waarschijnlijk op jonge leeftijd ondervoed geweest.”

Grote publiek?

Na het onderzoek, krijgen de menselijke resten in overleg met de provincie en de parochie een eeuwige rustplek. Wat er met de informatie gebeurd, is ook afhankelijk hoe bijzonder de vondsten uiteindelijk blijken te zijn. “We kunnen er bijvoorbeeld nog iets mee doen voor het brede publiek, in de vorm van een website of lezing”, zegt Kastelein. “Daar zijn we als gemeente nog over aan het nadenken.”