Achterhoek

Weikamp legt met trots gevoel rol als De Graafschap-commissaris neer

Sjoerd Weikamp met een van zijn dochters op de tribune van De Vijverberg.
Sjoerd Weikamp met een van zijn dochters op de tribune van De Vijverberg. © REGIO8
DOETINCHEM - Sjoerd Weikamp is (bijna) gestopt als commissaris bij De Graafschap. Hij trad in 2013 toe tot de Raad van Commissarissen (RvC) als verlengstuk van de supporters en wilde eigenlijk op het hoogtepunt stoppen: een promotie. Aangezien dat in coronatijd uitbleef trekt hij nu pas de deur van de bestuurskamer achter zich dicht, maar wel met een goed gevoel.
Weikamp werd door de Anhangersraod naar voren geschoven in crisistijd. Na de degradatie in 2012 zagen supporters de club wegdrijven van de eigen identiteit. Het resulteerde in een manifest. De club moest geen ‘zielloze bv’ worden, maar een ‘sfeervolle voetbalclub’. Geen ‘betonvoetbal’, maar ‘D’ran-voetbal’. “Het was echt aan de noodbel trekken, ik zie ons nog dat manifest aan de muur spijkeren als een soort Luther”, herinnert Weikamp zich. “Daar sta ik nog steeds achter, het gevoel dat de club van iedereen was raakte toen kwijt. Er was een enorme wig tussen achterban en club zelf, dat was een soort nulpunt.”
Zijn eigen rol wil Weikamp niet te groot maken. Wel zag hij de band tussen supporters en club de afgelopen jaren beter worden. De bouw van de supporterskantine, het verven van het volledige stadion, de club begon weer te leven. In de vorige thuiswedstrijd tegen Willem II zaten er bijna twaalfduizend man op de tribune, in de eerste divisie. “Voor mij is dat het allerbelangrijkste, dat het stadion vol zit, dat iedereen trots is en dat mensen bij mij in Schöneveld (wijk in Doetinchem, red.) weer met De Graafschap-shirtjes voetballen”, aldus Weikamp.

RvC gefaald?

Het leek allemaal hosanna sinds de aanstelling van Weikamp, tot afgelopen zomer. De Graafschap werd geconfronteerd met een verlies van 1,7 miljoen euro over het seizoen 2022-2023. “Wij hebben maandenlang naar verkeerde cijfers gekeken”, verzucht Weikamp. “Dat doet vies pijn. Er zit ook een andere kant aan het verhaal, maar dat is niet eens zo belangrijk voor de achterban. Het is ons overkomen en daar was ik, als onderdeel van het controlerend orgaan dat de RvC is, ook bij. Dat trek ik me voor de rest van mijn leven aan."

Compliment aan Mos

Als voorzitter van de RvC van De Graafschap kwam ook de inmiddels gestopte Martin Mos onder vuur te liggen. Ten onrechte, vindt Weikamp, die een lans breekt voor de markante Wehlenaar: “Toen ik begon waren we nagenoeg failliet. Hij heeft met heel veel mensen gezorgd dat al dat negatieve eigen vermogen is weggewerkt. Het tekort over afgelopen seizoen is ons overkomen en moeten we ons aantrekken, maar dat doet voor mij niks af aan de trots en het respect voor mijn voorzitter, zoals ik Martin noem.”

Terug op de Spinnekop?

Dinsdagavond zit Weikamp, waarschijnlijk, voor het laatst bij de RvC-vergadering. De fanatieke supporter die Weikamp in 2013 was, is nu in een andere levensfase beland. Hij weet nog niet of hij zijn oude plekje op de Spinnekop-tribune inneemt, want een nieuwe generatie Weikampjes heeft andere wensen. “Mijn totaal geïndoctrineerde dochters mogen de Spinnekop niet op, maar ik heb ze wel een seizoenkaart beloofd. Maar het begint met de mooie uitnodiging van OldiesDTC om mee te gaan naar FC Groningen-uit, dan gaat de supporterspet weer op.”

Opvolger met voetbalverstand

Bij de club zelf zijn ze nog niet overtuigd dat Weikamp nu écht stopt. Formeel blijft hij stilzwijgend lid tot er een opvolger is gevonden. Hoewel Weikamp marketing en communicatie onder zich had, zoekt de club nu nadrukkelijk een commissaris met voetbalverstand. Later volgt mogelijk een nieuwe commissaris vanuit de supportersgeleding, iets dat Weikamp toejuicht: “Als is het maar om aan te geven wat beslissingen doen met de twaalfduizend mensen in het stadion. Maar dat besef is er nu in de club, ik denk niet dat die enorme wig die er was, ooit nog gaat komen.”