Achterhoek

Winterswijkers moeten cel in na afpersing voor drugs

Winterswijkers moeten cel in na afpersing voor drugsgeld
Winterswijkers moeten cel in na afpersing voor drugsgeld © REGIO8
WINTERSWIJK - Twee mannen uit Winterswijk zijn veroordeeld voor het stelen van een pinpas om geld te pinnen. Een 48-jarige man kreeg de zwaarste straf, hij perste het slachtoffer af omdat hij het geld nodig had voor zijn eigen drugsgebruik.
Het incident vond in juni 2023 plaats in de woning van een van de veroordeelden, een 26-jarige man. Het slachtoffer werd via Facebook uitgenodigd om bij een vrouw wat te komen drinken. “Toen het slachtoffer binnen was, kwam de 48-jarige man de woning binnen”, meldt de Rechtbank Gelderland. “Hij bedreigde het slachtoffer en sloeg hem met een vuist tegen de mond. Hij zei tegen het slachtoffer dat hij 5000 euro wilde hebben. Het slachtoffer gaf uit angst zijn pinpas en pincode af. De 26-jarige man ging met de pinpas en pincode weg en pinde een bedrag van 200 euro van de bankrekening van het slachtoffer.”
Volgens de rechtbank trok de 48-jarige man de andere dader mee in zijn plan. Hij zou daarbij uit zijn om geld te verkrijgen voor zijn eigen drugsgebruik. De rechtbank rekent hem dit zwaar aan, wat resulteert in een veroordeling voor afpersing en het medeplegen van de diefstal. De 48-jarige man kreeg een celstraf van zestien maanden opgelegd, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook moet hij een schadevergoeding van bijna 160 euro aan het slachtoffer betalen.

Medeplegen

De 26-jarige man was volgens de rechtbank niet betrokken bij de afpersing. Ook gebruikte hij geen geweld. Wel pinde hij het geld en verzuimde hij om de politie te waarschuwen. Voor het medeplegen van de diefstal krijgt de man een celstraf van 120 dagen, waarvan 27 dagen voorwaardelijk opgelegd. Ook moet de man 50 euro betalen aan het slachtoffer. Hij zit zijn gevangenisstraf inmiddels al uit. Een 55-jarige vrouw die ook in de woning aanwezig was, is vrijgesproken.