Stedendriehoek

Onvrede in Gorssel over mogelijke sloop wooncomplex De Bloemenkamp

Onvrede in Gorssel over mogelijke sloop wooncomplex De Bloemenkamp.
Onvrede in Gorssel over mogelijke sloop wooncomplex De Bloemenkamp. © REGIO8
GORSSEL - Al lange tijd strijden inwoners tegen de sloop van voormalig wooncomplex De Bloemenkamp in Gorssel. Tot eind 2024 wonen er Oekraïners in het complex, daarna moet het pand tegen de vlakte. Pandeigenaar Vastgoed Zorgsector is van plan het complex te vervangen door nieuwbouw, maar dat gaat volgens het dorp ten koste van goedkope huurwoningen voor eigen inwoners.
"Er komen hier 70 appartementen voor in de plaats, heb ik begrepen", laat omwonende Marlies Gommers weten. "Wij weten niet of dat hoog in de lucht moet, of dat dit hele gebied volgebouwd wordt. De jongeren en de oudere bevolking staan hier straks met lege handen." De plannen zijn nog niet ingediend, maar de gemeente lijkt er positief over te zijn. Er is in Gorssel namelijk een grote behoefte aan betaalbare woningen én woningen voor ouderen. Lochem hoopt dat het bouwen van nieuwbouw zorgt voor doorstroom op de woningmarkt.
Architect Bart Jan van den Brink, betrokken bij de actie tegen de sloop, zet daar vraagtekens bij. "Ik weet nu al wat er gaat gebeuren als de plannen worden goedgekeurd, er komen protesten. Omwonenden kijken straks tegen een grote steenklomp aan", aldus Van den Brink. "Ik denk dat er allerlei procedures komen, waardoor dit jarenlang een braakliggend terrein is."

Goed gebouw

Vastgoed Zorgsector wil appartementen in de vrije- en middensector bouwen en de omgeving meenemen in die plannen. Renoveren is volgens de partij geen optie vanwege de slechte staat, de actievoerders zien dat anders. "Het gebouw is destijds voor rijke mensen gebouwd, rond 1960 werd er in het algemeen slecht gebouwd", laat de architect weten. "Dit was een behoorlijk goed gebouw."

Onderhoud

Volgens Gommers waren de oorspronkelijke bewoners, die inmiddels weg zijn, tevreden over de staat van het gebouw. "Er waren zeker verbeterpunten, maar gezien het feit dat de eigenaar onderhoud niet hoog op z'n lijstje had staan, is dat niet zo gek", benadrukt Gommers.

Haalbaar

"Ik heb berekend dat het haalbaar is om het te renoveren, en de appartementen tegen een redelijke prijs te verhuren", benadrukt Van den Brink. Volgens de architect is het mogelijk om voor zo'n 110.000 euro per appartement het gebouw te renoveren. De ontwikkelaar gaat niet mee in de berekening van de architect. De actievoerders hopen dat de gemeenteraad nu actie onderneemt.