Achterhoek

Viaduct in Borculo vernoemd naar omgekomen soldaat Jos ten Brinke

Viaduct in Borculo vernoemd naar omgekomen soldaat Jos ten Brinke.
Viaduct in Borculo vernoemd naar omgekomen soldaat Jos ten Brinke. © Google Maps
BORCULO - Het viaduct op de Batendijk over de Rondweg (N315) in Borculo krijgt de naam Soldaat der 1e klasse Jos ten Brinke. De destijds 21-jarige militair uit Rekken kwam in 2008 in Uruzgan in Afghanistan om het leven toen het pantservoertuig waarin hij zat op een bermbom reed. Jos ten Brinke was op slag dood, vijf andere militairen raakten gewond.
“Wij vinden het initiatief heel erg mooi, zo blijft zijn herinnering levend”, zegt moeder Anita ten Brinke. “Hij is gestorven voor de vrede, het is een heel mooi eerbetoon. Er is drie jaar geleden door Defensie contact met ons gezocht, of we er voor open stonden. Het is heel zorgvuldig gebeurd.”
De provincie Gelderland heeft het verzoek voor de nieuwe naam van het viaduct ingediend bij het college van Berkelland. Er zijn via het Veteranen Platform al meer van degelijke vernoemingen geweest in het land. Het is nu de beurt aan Jos ten Brinke, die begraven ligt op het parochiekerkhof in Rekken.

'Veel reacties'

Hoe zal het gevoel van de familie zijn als ze er voor de eerste maal overheen rijden of onderdoor? “Dat weet je niet, maar het zal zeker wel wat met ons doen”, zegt Anita ten Brinke. “Maar we vinden het mooi en krijgen ook veel reacties. Bijvoorbeeld op Facebook, van oud-collega’s van mij en ook vanuit Defensie. Dat is allemaal mooi om te lezen. Zoals we ook heel veel positieve reacties in Rekken krijgen. Dat is ook heel mooi om te horen.