Achterhoek

Bijzondere broden in schappen Leutekumse bakker

Bijzondere broden in schappen Leutekumse bakker
Bijzondere broden in schappen Leutekumse bakker © REGIO8
DOETINCHEM - Bij Bakkerij Aloys Lurvink in Doetinchem liggen er in de weken voor carnaval wel hele bijzonder broden en bolletjes in de schappen. In de ovens van de Achterhoekse bakker worden broden in het geel, wit en blauw gebakken, geheel in Leutekumse stijl.
"Wij zijn er vorig jaar mee begonnen en het was een veel groter succes dan wat wij verwacht hadden", aldus Bastiaan Lurvink. De Doetinchemse bakker werd geïnspireerd door een collega-bakker, die een soortgelijk concept had. "Toen heb ik hem via Facebook benaderd met de vraag hoe ik dit ook zou kunnen doen."
Normaal gesproken als de broden blauw kleuren is het tijd om ze in de prullenbak te doen, maar vorig jaar tijdens carnaval werden ze goed ontvangen. Dit was reden genoeg voor Lurvink om het assortiment uit te breiden. "Als wij vlechtbrood maken krijg je 24 sneetjes, dat is misschien veel voor sommige mensen", licht Lurvink toe. "Een zak van zes bolletjes is wat makkelijke weg te eten tijdens carnaval. Vandaar dat wij ons assortiment hebben uitgebreid naar het kleine brood."

Goed doel

Het familiebedrijf is al jarenlang leverancier van het ontbijt in de spiegeltent op de dinsdag van het Leutekumse carnaval. Vader Aloys begon er jaren terug mee en die traditie zet zijn zoon Bastiaan graag voort. De opbrengsten van het ontbijt worden elk jaar teruggegeven aan een lokaal goed doel. "Dit jaar is dat het Liemers Huis in Doetinchem, dat is een inloophuis voor mensen die met kanker te maken krijgen."