Liemers

Zevenaar zet drie Cyber Agents in het zonnetje

Gijs (11), Damien (11) en Kylano (9) zijn nu officieel Cyber Agents van de gemeente Zevenaar.
Gijs (11), Damien (11) en Kylano (9) zijn nu officieel Cyber Agents van de gemeente Zevenaar. © Ivo Mateman / Gemeente Zevenaar
ZEVENAAR - Een grote verrassing voor drie jonge gamers die de game HackShield hebben gespeeld. Damien ten Cate (11), Kylano ten Cate (9) en Gijs Koekkoek (11) zijn zaterdag in het zonnetje gezet, omdat ze behoren tot de drie beste 'Cyber Agents' van de gemeente Zevenaar.
De jongens hebben de hoogste scores behaald met Hackshield, een spel voor kinderen tussen de acht en twaalf jaar. Met de game leren jongeren zichzelf te beschermen tegen cybercriminaliteit.
De drie gamers werden met een politiebusje gebracht naar Exonet. Dat bedrijf zorgt voor de veiligheid van duizenden websites en apps. Daarnaast is Exonet partner van HackShield. Cate, Kylano en Gijs gingen naar huis met een oorkonde en een giftbox.
Bekijk in de video hoe de jongens werden gehuldigd. Tekst gaat daarna verder:
In oktober vorig jaar riepen de gemeente en de politie kinderen in de gemeente Zevenaar op om het spel te spelen. Volgens de politie is cybercriminaliteit een groeiend probleem en komen kinderen op jonge leeftijd al in aanraking met internet. Ook zijn ze zich niet altijd bewust van de risico’s die zich online kunnen voordoen. Door het spel HackShield te spelen, ondervinden de spelers hoe internet werkt en wat de gevaren zijn.
Tijdens het spelen van de game maken ze kennis met actuele onderwerpen. De kinderen leren hoe internet in elkaar zit, wat data zijn, hoe je een valse link herkent en hoe je een sterk wachtwoord aanmaakt. Spelers doen zo meer kennis op over cybercrime en kunnen daardoor hun ouders, opa’s en oma’s en vrienden waarschuwen. Na het spelen van de game word je een zogenoemde Cyber Agent, dat is een soort assistent van de politie in de strijd tegen cybercrime.