Achterhoek

Vrouwen aan de macht bij het carnaval in Zillewold

Vrouwen aan de macht bij het carnaval in Zillewold.
Vrouwen aan de macht bij het carnaval in Zillewold. © CV De Metworst/REGIO8
SILVOLDE - Babet Berendsen-Toebes regeert dit jaar samen met adjudant Jeanne Steverink over Silvolde, of zoals het tijdens carnaval heet, Zillewold. Dat er een vrouw de eretitel draagt tijdens het feest is niet voor het eerst, maar toch hebben twee dames aan de macht wel een ander effect volgens Prinses Metwaldus de 60e.
"Superleuk natuurlijk, vrouwenemancipatie, ik denk dat vrouwen het net zo goed als mannen kunnen", zegt de glunderende prinses Babet Berendsen-Toebes. "Ik denk dat het voor de jeugdprinses ook leuker is, in plaats van dat er allemaal mannen om haar heen staan."
Daarnaast geeft Babet aan dat er ook meer aan vrouwelijke dingen wordt gedacht. Zo is er donderdag als aftrap van het carnavalsweekend een speciaal Olde Wievenbal, waar de dames uit Silvolde even een streepje voor hebben. "Tot 23.00 uur mogen er alleen vrouwen in de kroeg, daarna komen de mannen pas", aldus Prinses Metwaldus de 60e.
Toch ziet Metwaldus zichzelf en haar adjudant niet anders dan de voorgaande vorsten van carnavalsvereniging De Metworst. "Wij zijn niet van: wij zijn vrouwen, kijk ons met een wijntje. Wij willen gewoon gelijk zijn aan een mannelijke prins."
Scepters, medailles, een speciale hoed, genaamd steek. Babet moet in haar functie de nodige attributen meedragen. Hoe ziet haar voorbereiding er eigenlijk uit? "Mijn adjudant en ik zijn niet van die modetutjes, vergeleken met een man zijn we wel langer bezig met klaarmaken, denk ik", zegt Babet.

Pronkzitting

Vrijdagavond staat de eerste van de twee pronkzittingsavonden van De Metworst op het programma, daar mag Prinses Metwaldus de 60e in vol ornaat alvast een aftrap geven aan het feest in Zillewold.
"De raad van elf, de adjudant en ik, de dansmarietjes en ons dweilorkest gaan dingen doen", zegt de prinses trots. "En dan is er nog de grand-finale, dat is een groot ding bij ons."