Achterhoek

Montferland wil het EK Veldrijden in 2026 alsnog naar de regio halen

Montferland wil het EK Veldrijden in 2026 alsnog naar de regio halen
Montferland wil het EK Veldrijden in 2026 alsnog naar de regio halen © REGIO8
Op aandringen van de Montferlandse gemeenteraad wordt alsnog geprobeerd om het EK Veldrijden in 2026 naar de regio te halen. Vorig jaar besloot de gemeente nog een streep te zetten door het voornemen, ondanks dat ze het beste bid hadden.
Die stap zorgde voor veel frustratie bij de nationale wielerbond KNWU en Achterhoek in Beweging, de organisatie die aan het ingediende bid heeft gewerkt. Tot nu toe hadden raadsleden zich nog niet over de situatie uitgesproken, maar met een motie wordt Montferland alsnog opgeroepen om zich hard te maken om het EK Veldrijden in 2026 naar de gemeente halen. “Volgens mij willen raadsleden het succes van het WK 2006 herhalen”, vertelde VVD-raadslid Martin Som, die wel een kanttekening plaatste. “Geen organisatieverantwoordelijkheden voor de gemeente, want daar liep het op spaak in 2017.”
De organisatie van het NK Wegwielrennen in 2017 leverde de gemeente namelijk een flinke strop op. Pascal Kamperman van Achterhoek in Beweging gaf eerder al dat dergelijke risico’s met het ingediende bid van vorig jaar niet bestonden. Voor Kamperman ligt nu ook een sleutelrol weggelegd in het alsnog binnenhalen van het sportevenement. “2026 is wel degelijk nog mogelijk”, gaf Jurge Menting van het CDA aan. “Wat dat betreft zou ik zeggen: morgen op tijd opstaan om het contact te zoeken en het te gaan realiseren.”

‘Muur van Zeddam’

Montferlandse raadsleden zijn zonder uitzondering enthousiast over de kansen. “Ik zie Poelleke (Mathieu van der Poel, red.) en Van Aert al door dezelfde Montferlandse bossen struinen als waar ik vanmiddag was”, gaf John Teunissen van Eén Montferland aan. Ook het Zeddamse raadslid Menting ziet maar wat graag een veldrit terugkeren op de ‘muur van Zeddam’: “Het is een uitstekend moment om exposure te geven voor ons toerisme. Het is prachtig voor Zeddam, dus we zijn er zeer blij mee.”

‘Heel inspirerend’

Ook de Achterhoekse topveldrijder Joris Nieuwenhuis, die zondag wereldkampioen kan worden, liet eerder al weten zich te verheugen op een nieuwe rit rond Zeddam. Hij was daar in 2006 toeschouwer bij het WK. “Alle oudere veldrijders die ik ken hebben goede herinneringen aan het parcours”, zei de Zelhemmer eerder. “Dat is ook mijn allereerste keer dat ik bij het veldrijden kwam kijken. Het werkt heel inspirerend voor jongeren om zo'n groot evenement naar de Achterhoek te halen.”
Foto: REGIO8