Achterhoek

Gemeente Montferland wil aankoop Steak'm van NL Capital

Gemeente Montferland wil aankoop Steak'm van NL Capital
Gemeente Montferland wil aankoop Steak'm van NL Capital © REGIO8
De gemeenteraad van Montferland heeft ingestemd met een motie van Daadkracht, Helder, D66, CDA en VVD om een poging te doen het veelbesproken, voormalige restaurant Steak’m aan te kopen van NL Capital. De projectontwikkelaar heeft het pand gekocht, min of meer op verzoek van burgemeester Harry de Vries, om daar Oekraïners in op te vangen.
De aanleiding voor de motie is de hoogte van de huursom(rond de 40.000 euro per maand) die gemeente aan NL Capital betaalt voor de opvang van de vluchtelingen. De raad stelt in dat geval het pand beter zelf te kopen en te verhuren ‘aan zichzelf’.
De Vries wees de raad op een uitspraak van VVD-raadslid Martin Som dat kopen ten laste komt van de gemeente en huren ten laste van het Rijk. De burgemeester zei ook dat er nog ‘ettelijke miljoenen’ liggen om de cofinanciering voor de opvang van Oekraïners mogelijk te maken.

Juridisch getouwtrek

Daarbij stelde De Vries ook nadrukkelijk dat er juridische bijstand is ingevlogen, “want dit wordt niet onder een etentje met de eigenaren van NL Capital opgelost”, verklaarde de burgemeester. “Daarom hebben we juridische bijstand nodig om niet weer in de fuik te lopen. Dit wordt juridisch getouwtrek.”
Feit is dat, of er wel of geen langslepende rechtszaak komt, De Vries voornemend is dat na de carnaval met de verbouwing van Steak’m wordt begonnen en de dertig beoogde Oekraïense ontheemden begin april in Nieuw-Dijk arriveren.