Achterhoek

Regio Achterhoek geeft Montferland een warm welkom terug

Regio Achterhoek geeft Montferland een warm welkom terug
Regio Achterhoek geeft Montferland een warm welkom terug © REGIO8
Montferland is weer een Achterhoekse gemeente. De gemeenteraad stemde vorig jaar na de nodige gesprekken in met toetreding tot het samenwerkingsverband Regio Achterhoek en het verlaten van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen. Donderdag werd de vlag bij het gemeentehuis in Didam gehesen als symbool voor de toetreding.
“De acht is terug in de Achterhoek”, aldus de Doetinchemse burgemeester Mark Boumans, ook voorzitter van de Regio Achterhoek. “Voor ons is dat echt betekenisvol.” Boumans was donderdag te gast in Didam om samen met de Montferlandse burgemeester Harry de Vries de vlag te hijsen op de hernieuwde samenwerking. Montferland verliet het samenwerkingsverband in 2016, maar de gemeenteraad besloot vorig jaar na de nodige discussies weer terug te keren. “Het is een lang proces geweest”, weet De Vries. “Maar ik denk dat het een goede keuze is voor Montferland.”
Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk zijn op dit moment de andere leden van 8RHK Ambassadeurs. Daarmee zit de organisatie niet per se vol. “Links en rechts van je signalen op dat gemeenten die naburig zijn aan de Achterhoek onze samenwerking interessant vinden en ook wel mee willen doen”, geeft Boumans aan. “Dat is aan hen, wij staan open voor alle gesprekken, maar we zijn niet op acquisitie.”

Onrust in Achterhoek Raad?

De Montferlandse politiek kenmerkt zich deze raadsperiode door onrust. Raadsleden uit de grensgemeente sluiten nu ook aan bij vergaderingen van de Achterhoek Raad, de eerstvolgende is op 25 maart. Boumans is niet bang om de bestuurscultuur te importeren. “Iedere gemeenteraad heeft zijn eigen dynamiek”, zegt de Doetinchemse burgervader. “Soms zal het even wennen zijn, maar dat hoort er allemaal bij.”
Foto: REGIO8