Achterhoek

Werkgevers, families en clubs moeten armoede signaleren in Doetinchem

Werkgevers, families en clubs moeten armoede signaleren in Doetinchem
Werkgevers, families en clubs moeten armoede signaleren in Doetinchem © REGIO8
Doetinchem geeft een slinger aan de armoedebestrijding met een nieuwe insteek voor het project De Rondkomers. De gemeente wil met name de omgeving van mensen die in armoede zitten activeren, want het vragen om hulp blijkt vaak een te grote brug te zijn voor mensen onder de armoedegrens.
“Wij kunnen de expertise bieden, maar mensen melden zich niet zomaar”, is de boodschap van Jacqueline Könning, coördinator van De Rondkomers. “Mensen moeten zelf geholpen willen worden.” Het project De Rondkomers bestaat bijna vijf jaar, er was zelfs een toneelstuk, maar de gemeente kiest nu voor een andere insteek. Doetinchem hoopt vooral de directe omgeving van mensen aan te spreken. Die mensen, familieleden, clubgenoten of werkgevers, kunnen een belangrijke rol spelen in het begeleiden van mensen naar de gemeente.
Op basis van de huidige kaders leven er in Doetinchem ongeveer 3.500 huishoudens in armoede, blijkt uit gemeentelijke cijfers. Meer dan de helft daarvan, 1.400, zijn gezinnen met kinderen. Wethouder Jorik Huizinga ziet een dalende trend in absolute aantallen, maar waarschuwt voor zwaardere problematiek. “De hoogte van schulden is vaak groter, de problemen verergeren”, waarschuwt de wethouder, die onder meer het gebrek aan kaders voor online gokken als probleem ziet.

‘Duurt vaak zes jaar’

Doetinchem wil met het project vooral duidelijk maken dat de deur van het gemeentehuis openstaat voor mensen die met geldzorgen zitten. Want problemen worden vaak alleen maar erger in de loop der jaren, des te belangrijker dat burgers eerder aankloppen. “Het duurt nu vaak zes jaar voordat mensen met schulden zich melden”, weet Huizinga. “We willen dat het binnen drie jaar lukt.”

Schulden wegwerken met gemeente

Het schrikbeeld dat mensen met schulden onder een zwaar regime komen te staan als het op terugbetalen aankomt, wil wethouder Huizinga wegnemen. Hij heeft ook een concreet doel. Als mensen met schulden aankloppen, hoe groot ook, moet dat via een gemeentelijke betalingsregeling binnen drie jaar worden weggewerkt. “Dat is nu nog niet zo”, weet Huizinga. “Maar dat is wel een doel dat ik ons als gemeente opleg.”