Achterhoek

Dertig Oekraïners in voormalig horecapand in Nieuw-Dijk

Tweede inwonersavond brengt duidelijkheid, dertig Oekraïners in Steak‘m
Tweede inwonersavond brengt duidelijkheid, dertig Oekraïners in Steak‘m © REGIO8
Na veel onduidelijkheid weten de inwoners van Nieuw-Dijk eindelijk waar ze aan toe zijn. In het voormalig horecapand van Steak‘m komen vanaf de tweede week van april dertig Oekraïense ontheemden. Op de drukbezochte infoavond bij Juffrouw Tok deed burgemeester Harry de Vries meerdere toezeggingen om de pijn te verzachten.
Een gespreksleider, een wethouder en de burgemeester, allen waren aanwezig om deze avond zoveel mogelijk vragen van de inwoners van Nieuw-Dijk te beantwoorden. Het vertrouwen terugwinnen begon al aan de deur. Daar verwelkomde burgemeester De Vries iedereen persoonlijk met een handdruk. Niet iedereen accepteerde die hand. “Ik snap die boosheid heel goed. Het laat des te meer zien dat we hier iets moeten herstellen”, aldus de burgervader. Na het welkom door De Vries kregen de bezoekers een kop koffie uit hand van wethouder Wolsink. Met koekje, kosten noch moeite gespaard.
Dat de sfeer in het begin van de avond vijandig was, is niet te ontkennen. “Ik verwacht dat het vanavond één groot toneelstuk wordt. Alles is al lang en breed beklonken”, klinkt het vanuit de zaal. Burgemeester De Vries steekt dan maar gelijk van wal, en komt met antwoorden op de belangrijkste vragen. Er komen bijvoorbeeld geen vijftig tot zestig, maar dertig Oekraïense ontheemden. “Die concessie doen wij u, minder kan helaas écht niet. We moeten er in heel Montferland zo’n 75 extra opvangen, Nieuw-Dijk moet daar ook aan bijdragen”, zegt De Vries.

Huurprijs

Vanuit de inwoners werd er telkens weer teruggekomen op de huurprijs van meer dan 40.000 euro per maand. De Vries: “Dat kan echt niet anders, het is gewoon een marktconforme prijs. Het is verschrikkelijk veel geld, maar in verhouding valt het mee. Kijk maar eens wat de gemeente Arnhem betaalt voor die boten met vluchtelingen.” De gemeente had het pand het liefst zelf gekocht, maar kreeg hier naar eigen zeggen de kans niet voor. Dit wordt betwist door de inwoners. “Maar we hebben alsnog het doel om het pand zo snel mogelijk in handen te krijgen”, zegt de burgemeester.

Ontbindende voorwaarden

De Vries lichtte nog wat meer details uit het contract toe om de inwoners gerust te stellen. Zo is het alleen bedoeld voor Oekraïense ontheemden, niet voor veilige landers of asielzoekers. “Sterker nog, er staat zelfs in het contract dat we in gesprek moeten als de oorlog voorbij is. We willen het pand dan teruggeven aan de inwoners van Nieuw-Dijk”, zegt de burgemeester. Hij wil nu al in gesprek met mensen die ideeën hebben voor het pand na de oorlog.

Motie

Om alle beloftes en toezeggingen van de burgemeester vast te leggen, riep hij samen met de inwoners, de raadsleden op om het te verankeren in een motie. Deze zal tijdens de raadsvergadering van donderdag worden ingediend. De Vries roept de inwoners ook op vooral te komen kijken naar de bouwtekeningen, hiermee hoopt hij de laatste zorgen weg te nemen. “Ik heb er echt van geleerd dat het in Nieuw-Dijk niet zo makkelijk gaat als in andere kernen. Daar hebben we weinig problemen gehad.” Hij nodigt de inwoners dan ook uit om te kijken hoe de opvang van Oekraïners in Zeddam verloopt.

‘Met goed gevoel naar huis’

Waar de sfeer in het begin om te snijden was, kreeg de burgemeester hoe verder de avond vorderde, meer applaus. Hij nam zijn rol als burgervader dan ook serieus. De Vries: “Al met al ga ik met een goed gevoel naar huis. Ik denk dat ik alle vragen heb kunnen beantwoorden en de meeste mensen ook gerust heb kunnen stellen. De meeste inwoners van Nieuw-Dijk vinden het prima dat er dertig ontheemden komen en willen ze ook graag helpen, dat is me wel duidelijk geworden."