Achterhoek

Carnaval in Kilder is in zicht, lange nachten voor wagenbouwers

Carnaval in Kilder is in zicht, lange nachten voor wagenbouwers
Carnaval in Kilder is in zicht, lange nachten voor wagenbouwers © REGIO8
De deadlinestress loopt op bij wagenbouwers in de aanloop naar carnaval in de Achterhoek en Liemers. In een schuur in Doetinchem wordt bijna twintig uur per dag gebouwd door carnavalsgroep De Daklozen om op tijd klaar te zijn voor de optocht in Kilder. Voor de elfde keer werken ze aan een wagen, en voor dat speciale carnavalsgetal pakken ze behoorlijk uit.
“Dit is ons jubileumjaar, dus we proberen wel uit te pakken”, zegt Jordy Harmsen, een van de fanatieke wagenbouwers van de carnavalsgroep. Tienduizend euro geven ze dit jaar uit aan de wagen. Met dat geld is 105 liter aan verf gekocht, en negen kilometer aan staaldraad. Al die materialen samen laten komen, is wel flink aanpoten. “We hebben om 08.00 uur ’s ochtends koffie, dus dan is iedereen hier”, schetst Harmsen. “De lamp ging de afgelopen nachten tegen 02.00 uur uit. Maar de komende nachten zullen nog wel wat korter worden, want er ligt nog een hoop werk.”
Meerdere leden van de groep hebben speciaal vrij gevraagd om de wagen in orde te maken voor de optochten. “De bazen vinden dat ook gewoon goed”, zegt Gijs Gasseling, een van de bouwers die wat vrije dagen op heeft genomen. “Ik heb verteld dat we hier een hele grote hobby aan hebben en de baas vindt het eigenlijk alleen maar mooi. Dat we met z’n allen in een groep zulke saamhorigheid hebben en er energie in steken om andere mensen ook ons plezier te laten zien in de optocht.”

Sprookjes, maar welke?

Wat er precies wordt gecreëerd in de schuur blijft nog even geheim. Een tipje van de sluier wil Jordi wel alvast oplichten. “We bouwen onder het thema sprookjes”, zegt Harmsen. “We hebben verschillende sprookjes uitgebeeld. Het wordt een beetje zoeken op de wagen wat er allemaal opzit. Voor ons is het een andere manier van bouwen dan andere jaren. We hebben onze grenzen verlegd om het iets uitdagender te maken.”

Optocht in Kilder

Of het allemaal is gelukt, blijkt zondag. Dan is de wagen van De Daklozen onderdeel van de optocht in Kilder, die om 13.11 uur van start gaat. “Stress kennen we niet”, zegt Jordy lachend. “Je hebt alleen een bepaalde druk dat het af moet. Maar als je het met elkaar gezellig houdt, met een muziekje erbij, dan komt dat helemaal goed.”