Arnhem en omstreken

Nog altijd geen oplossing voor historische trolleybussen

Bert Companjen in de ruimte waar de trolleybussen staan
Bert Companjen in de ruimte waar de trolleybussen staan © RTV Connect
ARNHEM - Er is nog altijd geen oplossing voor de zeven historische trolleybussen van de Stichting Trolleymaterieel Arnhem. De locatie waar de voertuigen nu nog staan, moet namelijk leeg. Het voormalig laboratorium De Zoeten staat op het punt gerestaureerd te worden. Het zag er naar uit dat de stichting een nieuwe locatie had gevonden, maar ook dat lijkt nu van de baan.
De gemeente en de Stichting Bedrijventerrein Arnhem helpen de stichting die zich bezighoudt met het behoud van de trolleybussen veel. ''De gemeente, en wethouder Bob Roelofs, zijn ons bijzonder ter wille'', lacht voorzitter Bert Companjen van Stichting Trolleymaterieel Arnhem. Maar ondanks de hulp in de drukke zoektocht, is er nog steeds geen oplossing.
Trolleybussen horen bij Arnhem en zijn gewoonweg te bijzonder om uit het oog te verliezen, zo vindt de voorzitter. De stichting is dan ook moedeloos, nu zij voor de derde keer in korte tijd moeten verhuizen. ''Ik wist dat we hier maar een halfjaar konden huisvesten, maar nu er geen alternatief is, loopt de spanning wel hoog op'', benadrukt Companjen.
''Aan ons, en onze vrijwilligers ligt het niet, maar aan de locatie'', vertelt Companjen. ''We hebben iets nodig waar de bussen de ruimte hebben, zodat er gesleuteld kan worden om de bussen rijdend te krijgen'', zegt hij terwijl hij een oud model bewonderd.
Het bestuur van de stichting is op zoek naar een plek waar de bussen goed droog kunnen staan. ''Vocht en regen binnen zoals we dat nu hier hebben, is heel slecht voor oude bussen als deze met veel elektriciteit.'' De stichting heeft het Openluchtmuseum al eens benaderd, maar daar is tot dusver nog niks uit gekomen.
''Het liefst hebben we een plek waar ruimte is tussen de bussen, zodat we eraan kunnen sleutelen en ze rijklaar kunnen maken.'' De voorzitter en zijn collega's, een groot team aan vrijwilligers, willen namelijk niets liever dan actie ondernemen. ''Het zou fantastisch zijn om eens een ritje te maken door de stad of zelfs een soort eigen museum te openen.''