Noord-Veluwe

Oorzaak brand Harderwijk blijft onbekend: 'Pand compleet verwoest'

Twee dagen na de brand is de ravage van de brand enorm
Twee dagen na de brand is de ravage van de brand enorm © RTV Nunspeet
HARDERWIJK - Twee dagen na de grote brand op het Lorentz industrieterrein in Harderwijk is de ravage goed zichtbaar. Zondag 28 januari brak de brand uit rond 5.45 uur. De geur van verbrande materialen en rook is dinsdagochtend nog sterk aanwezig in de Voltastraat. Van de vier bedrijven die in het pand zaten, staat nog een enkel muurtje overeind. Verder is er nauwelijks iets over van het gebouw.
Frank Schipholt, persvoorlichter van de brandweer Noord- en Oost-Gelderland, laat weten dat er niks bekend is over de oorzaak van de brand. “Het pand is compleet verwoest. Daardoor is het voor de brandweer, maar ook voor de politie niet mogelijk om verder onderzoek te doen naar hoe de brand ontstaan is. Het is daarom aan de huurders en eigenaar van het pand om alles verder te regelen met de verzekering."
Naast Ter Hoeven Verf zaten ook een verlichtingsbedrijf en een auto- en vrachtwagenbeletteringsbedrijf in het pand. Het meest rechtse gebouw werd gehuurd door Cees Bunschoten. In zijn hal stonden meerdere vrachtwagens. Daarvan zijn nu nog enkele zwartgeblakerde restanten over. Dinsdagochtend struint hij door het puin, op zoek naar twee motoren tussen de brokstukken. “Over tien minuten is de verzekering hier. Dan moet ik kunnen aantonen dat die motoren hier zijn.”
Cees Bunschoten is op zoek naar motoren tussen het puin
Cees Bunschoten is op zoek naar motoren tussen het puin © RTV Nunspeet
De omliggende gebouwen zijn verrassend genoeg relatief goed bespaard gebleven. De ruiten van de panden aan de achterzijde zijn gesprongen, daar zit nu folie in. Door de hitte zijn ook de gevels enigszins vervormd. Verder is van de buitenkant geen schade zichtbaar aan de panden rondom.
De Kaper Textielreclame heeft een showroom en productieruimte tegenover het afgebrande gebouw. Menno Kaper is eigenaar van dit bedrijf. “Ik kreeg een melding van een stroomstoring. Alweer? Dacht ik toen,” vertelt Kaper. “Maar toen ik hoorde dat het om een brand ging, ben ik met 200 kilometer per uur hier naartoe gekomen. Het was behoorlijk schrikken.” Ook bij De Kaper valt de schade mee. “Alleen de ramen zijn gebarsten door de hitte, daar zitten nu platen voor.”
De ramen van De Kaper Textielreclame zijn gesprongen door de hitte
De ramen van De Kaper Textielreclame zijn gesprongen door de hitte © RTV Nunspeet
Dat de metershoge vlammen niet zijn overgeslagen, heeft Kaper te danken aan de wind. “Die stond gelukkig goed.” Bij het blussen was Kaper bang voor waterschade. “Als dat hier naar binnen was gekomen, hadden we een groot probleem gehad.” Maar gelukkig viel ook dit mee.