Arnhem en omstreken

Vrouwen uit regio Arnhem lopen nog tegen glazen plafond aan

Statenlid Judith Tenbusch vertelt over het glazenplafond
Statenlid Judith Tenbusch vertelt over het glazenplafond © RTV Connect
ARNHEM - Hogeropgeleide vrouwen lopen tegen andere obstakels aan dan de vrouwen honderd jaar geleden, weet Sophie Witteveen, voorzitter van de VVAO. De VVAO is een vereniging die zich inzet voor hogeropgeleide vrouwen en ze met elkaar verbindt. "We zijn er nog niet op het gebied van emancipatie", aldus Witteveen.
De voorzitter vertelt dat het in deze tijd nog steeds belangrijk is dat vrouwen zich verenigen. “We hebben nog een lange weg te gaan en het is schrikbarend als je ziet welke weg we hebben afgelegd. We mochten vroeger heel weinig”, vertelt Witteveen. Inmiddels zijn er dingen in de wet geregeld, zoals het vrouwenkiesrecht, maar in de praktijk lopen vrouwen nog steeds tegen obstakels aan.
Obstakels zijn bijvoorbeeld de loonkloof tussen mannen en vrouwen, het glazen plafond of dat vrouwen erop aan worden gekeken als zij fulltime werken terwijl ze kinderen hebben. Mariska Volkmaars uit Oosterbeek is ZZP’er en heeft dit in haar loopbaan weleens gezien bij andere vrouwen. Ze vertelt: “Ik heb ooit een vrouw horen mopperen over dat ze commentaar van mannelijke collega’s kreeg toen ze naar Amerika wilde voor werk, terwijl ze kinderen thuis had. Ze kreeg meteen de vraag: ‘hoe doe je dat dan thuis?’ Zij was daar boos over omdat die vraag nooit aan mannen wordt gesteld.”
Daarnaast heeft Volkmaars meegemaakt dat ze tijdens een sollicitatie vroeg of er een gelijke beloning was tussen de mannelijke en vrouwelijke werknemers en dat daarop geantwoord werd dat dat niet helemaal het geval was. “Daar ben ik natuurlijk niet gaan werken”, zegt Volkmaars met een grimas.

Met z’n allen oplossen

De Arnhemse Judith Tenbusch heeft ook ervaren dat je als werkende vrouw tegen obstakels kunt aanlopen waar mannen niet tegenaan lopen. Zij is sinds vorig jaar Statenlid bij de provincie Gelderland en werd na de verkiezingen overgeslagen door haar mannelijke collega om de verkennende gesprekken in te gaan. Tenbusch legt met verbijstering in haar stem uit: “Ik stond als nummer twee op de lijst en was de hoogstgeplaatste vrouw. Ik heb tijdens de verkiezingen veel stemmen gekregen. Toch sloeg de fractievoorzitter mij in eerste instantie over toen we na de verkiezingen de gesprekken ingingen over een eventuele coalitie, want hij nam zijn beste vriend op nummer vijf mee. Ik kon nog net zeggen: ‘ik was toch nummer twee?’”
Volgens Tenbusch komt het vaker voor dat vrouwen niet weten hoe ze moeten handelen als zij op directieniveau gepasseerd worden. “Daar moeten we als maatschappij iets aan doen. Dat ligt niet alleen bij de mannen of vrouwen, maar bij ons allemaal.”

In deze tijd belangrijk

Oud-bestuurslid Margaret van Diermen uit Arnhem vindt het belangrijk dat vrouwen elkaar blijven steunen en inspireren. “Ik denk dat het juist in deze tijd goed zichtbaar is dat het nodig is dat vrouwen zich met elkaar verenigen”, zegt Van Diermen. “Er is uit cijfers gebleken dat er nog steeds een loonkloof is, waardoor vrouwen in het werkend leven achterblijven. Daarom denk ik dat de VVAO belangrijk is.”