Achterhoek

Van biertent naar SSP-HAL, Huntenkunst leeft toe naar dertigste editie

Van biertent naar SSP-HAL, Huntenkunst leeft toe naar dertigste editie
Van biertent naar SSP-HAL, Huntenkunst leeft toe naar dertigste editie © REGIO8
Kunstmanifestatie Huntenkunst in Ulft bestaat dit jaar dertig jaar en heeft Pakistan gekozen als land dat extra in de schijnwerpers staat. Wat begon in een tent in een weiland bij Varsselder, is nu een driedaags internationaal evenement met 250 kunstenaars van over de hele wereld.
“Voor ons is het natuurlijk een blijde gebeurtenis dat we de dertigste gehaald hebben”, zegt voorzitter Harrie Schenning van Huntenkunst. “Daar gaan we bij de opening wel even bij stilstaan.” Want er is in de loop der jaren flink wat veranderd aan het evenement. “We begonnen in 1993 in een tent in een weiland waar de bierlucht nog in hing, in Veldhunten”, herinnert hij zich. “Nu zitten we in een grote hal op het DRU-terrein die helemaal bezet is. We zitten echt op ons maximum qua organisatie, maar deze oppervlakte hebben we ook echt nodig.”

Kunstenaars uit Pakistan

Op 24, 25 en 26 mei komen ongeveer 250 kunstenaars naar de manifestatie in de SSP-HAL op het DRU-terrein in Ulft. Elk jaar kiest de organisatie een land dat centraal staat. Dit jaar zijn meerdere kunstenaars uit Pakistan te gast, die een eigen paviljoen krijgen in het midden van de SSP-HAL. “Wat bij hun werk opvalt, is het fijnzinnige”, zegt Schenning over de schilders uit het Aziatische land die naar Ulft komen. “Ze gebruiken geen felle kleuren, het is wat ingetogener werk.”
Bij de contacten met Pakistan, en het transporteren van de schilderwerken naar de Achterhoek, heeft Schenning hulp gekregen van Don de Jong van het UIftse transportbedrijf Don Trucking. “Ik ben gek op kunst, dus dat is een één-tweetje”, zegt De Jong, die de kunst per vliegtuig naar Nederland vervoert. Volgens hem hebben ze in Pakistan fantastische kunstenaars.

Russen en Artez

Naast de Pakistanen, zijn er kunstenaars met allerlei nationaliteiten te gast op de internationale kunstmanifestatie. Óok Russen, ondanks de oorlog. “Maar de meeste Russen die te gast zijn, wonen in Duitsland”, vertelt Schenning. “Kunstenaars zijn ook juist ruimdenkend en progressief. Die zou je dan juist afstraffen.” Ook Artez-studenten krijgen dit jaar voor de derde keer een eigen paviljoen op de manifestatie.
Schenning is al 81, maar nog altijd vol enthousiasme over Huntenkunst. Voorzichtig nadenken over een opvolger als voorzitter, doet hij al wel: “Maar dat is heel moeilijk. Je moet iemand vinden die er tijd in wil steken én die in het team past en de idealen onderschrijft. We zijn een internationale instelling, dat vraagt om een andere insteek dan het beperken tot de regio. Als we een gegadigde hebben, gaan we die zeker inschakelen.”