Achterhoek

Nu ook lintje voor kinderen en jongeren in Oude IJsselstreek

Nu ook lintje voor kinderen en jongeren in Oude IJsselstreek
Nu ook lintje voor kinderen en jongeren in Oude IJsselstreek © REGIO8
In verschillende gemeenten is het jeugdlintje al een bekend fenomeen. Nu heeft ook de gemeente Oude IJsselstreek besloten te beginnen aan de onderscheiding voor kinderen en jongeren die zich op bijzondere wijze inzetten voor de samenleving.
Het bestaan van een jeugdlintje werd aangekaart door Lokaal Belang-raadslid Jaap Velthorst: “Per toeval kwam ik ergens in de media een jeugdlintje tegen. Toen ik erachter kwam dat dit in onze gemeente nog niet bestond, ben ik ermee aan de slag gegaan.” Volgens het raadslid is het een stap die perfect past bij het opstarten van een kinder- en jongerenraad.
De motie van Velthorst werd door vier andere partijen mede ingediend. Een meerderheid van de raad. Na een kleine aanpassing kon de voltallige gemeenteraad instemmen. ADA onthield zich van stemming, eenpitter Richard de Lange was namelijk afwezig. Velthorst is blij dat zijn idee nu werkelijkheid wordt: “Nu kan het ambtelijk apparaat de puntjes op de i zetten. In feiten gooi ik het idee nu over de schutting.” Toch heeft het raadslid nog wel één wens: “Het moet geen flutlintje zijn wat je overal kunt kopen. Het moet een degelijke onderscheiding worden.”

Van Dijk reikt eerste uit

Wie er een jeugdlintje krijgt wordt bepaald door een jury. Hier wordt ook de jeugd zelf bij betrokken. De jury bestaat namelijk uit de burgemeester, de kinderburgemeester, een raadslid, een kinderraadslid en een jongerenraadslid. Vertrekkend burgemeester Otwin van Dijk krijgt waarschijnlijk de eer om het eerste kinderlintje uit te reiken. Velthorst: Deze burgemeester heeft zich altijd ingezet voor de kinderen en jongeren in de gemeente, hoe mooi is het dan als hij vlak voor zijn vertrek het eerste jeugdlintje uitreikt.” Het lintje is voor kinderen en jongeren tot 22 jaar en wordt jaarlijks rond 20 november, de dag van de rechten van het Kind, uitgereikt.