Achterhoek

Rode loper en confetti in Borculo, nieuw Staring College is geopend

Rode loper en confetti in Borculo, nieuw Staring College is geopend
Rode loper en confetti in Borculo, nieuw Staring College is geopend © REGIO8
Vanaf de kerstvakantie krijgen leerlingen er al les, maar de nieuwe locatie van het Staring College in Borculo is nu ook offcieel geopend. Met bijna vierhonderd middelbare scholieren én bezoek van de Berkellandse burgemeester was het woensdagmiddag een gezellige drukte op het schoolplein.
“Het is ongelofelijk”, zegt de trotse afdelingsleider Marijn Dijkman van het Staring College. “Na een proces van bijna vijf, zes jaar gaan we onze school openen. Woensdag met leerlingen, en donderdag het officiële gedeelte met bestuurders en betrokken partijen, maar dit is echt het eerste feestje met leerlingen en collega’s.” Drie eerstejaars leerlingen mochten de openingshandeling doen door een lint door te knippen, en op een knop te drukken. “Ik vond het wel heel grappig hoe ze gewoon, HUGH, de knop indrukten”, zegt scholiere Marit lachend.
Na de druk op de knop schoot de confetti de lucht in, en mochten de leerlingen over een rode loper naar binnen. Alle eerste- en tweedejaars middelbare scholieren van het Staring College kunnen lessen volgen in het nieuwe gebouw. Vmbo-leerlingen kunnen hun hele schoolloopbaan doorlopen aan de Haarloseweg. “Het is een samenvoeging van twee locaties, van de Heerenlaan en de Beukenlaan”, legt Dijkman uit. Het gebouw aan de Beukenlaan doet voorlopig nog dienst, maar met name die eerste was aan vervanging toe. “Die aan de Heerenlaan is zeventig jaar oud, dat was écht nodig”, benadrukt Dijkman.

Duurzame uitdaging

Het is een energiezuinig gebouw geworden met veel hergebruikte materialen. Ook ligt er negenhonderd vierkante meter aan zonnepanelen op het dak. “Op allerlei vlakken hebben we nagedacht over hoe we gebruik kunnen maken van de middelen die er zijn, om ook vanuit onderwijskundig perspectief naar onze kinderen mee te kunnen geven dat we een uitdaging hebben op dat vlak.”

‘Van de trap gevallen’

Voor sommige leerlingen was het éxtra welkom, vanwege slechte ervaringen in een vorig gebouw. “Op de vorige school ben ik van de trap gevallen”, zegt Elena. “Dus ik ben wel extra blij dat ik hier nu zit.” Ook haar jaargenoten zijn tevreden. “Ik vind het ook een hele mooie school”, vertelt Marit. “Het interieur is leuk, en er zijn heel veel plekken om gewoon gezellig te zitten met je vrienden en vriendinnen.”