Liemers

Zevenaar laat zien dat het een Fairtrade Gemeente is

Zevenaar heeft bordjes 'fairtrade gemeente' aangebracht
Zevenaar heeft bordjes 'fairtrade gemeente' aangebracht © Anton Adelaar
ZEVENAAR - Op verschillende plekken in de gemeente Zevenaar zijn sinds dinsdag stickers van 'Fairtrade Gemeente' te zien op borden. Opvallend, aangezien de gemeente deze titel al sinds 2022 draagt.
Fairtrade Zevenaar is een initiatief van de Wereldwinkel. Doel van een fairtrade gemeente is om eerlijk handel te drijven en een eerlijke prijs te betalen voor producten aan de producenten. Daardoor hopen de initiatiefnemers armoede in de wereld een beetje tegen te gaan.
In ruil daarvoor moeten bijvoorbeeld koffieproducenten in Afrikaanse landen de koffie zo eerlijk mogelijk produceren. "Het moet op een duurzame manier en er mag geen kinderarbeid aan te pas komen", legt Gerda Braamhaar, teamlid Fairtrade Gemeente Zevenaar, uit.
Tekst gaat verder onder de video:
In Nederland zijn er nu ruim tachtig fairtrade gemeenten. Die titel krijgt een gemeente niet zomaar. Ze moeten de verkoop en het gebruik van die producten stimuleren bij bedrijven, instellingen en inwoners. Ook na het krijgen van de titel moeten gemeenten zich daarvoor blijven inzetten.

Verbouwing wereldwinkel

Fairtrade producten zoals koffie en thee zijn onder meer te koop bij de Wereldwinkel in Zevenaar. De winkel, die gerund wordt door vrijwilligers, is tijdelijk gesloten in verband met een verbouwing. Vanaf aanstaande vrijdag zijn bezoekers weer welkom.