Arnhem en omstreken

Modeontwerper Sjaak Hullekes is genomineerd voor de Cultuurprijs Arnhem 2024

Sjaak Hullekes
Sjaak Hullekes © Milla Helfferich
ARNHEM - Modeontwerper Sjaak Hullekes is genomineerd voor de Cultuurprijs Arnhem 2024. Net als twee anderen is hij uitgekozen door het publiek omdat hij een speciale toevoeging zou zijn voor Arnhem als kunst- en cultuurstad. Hoewel hij de Amsterdam Fashion Week al eens heeft geopend en de Dutch Fashion Award heeft mogen ontvangen, is Hullekes blij met de nominatie. ''Het blijft een eer.''
Als klein jongetje ging Sjaak veel naar Antwerpen, waar hij allerlei ontwerpers zag. ''Dat vond ik zo magisch'', lacht hij. Vanaf dat moment begon zijn liefde voor aankleden en vormgeven. Van oorsprong komt Sjaak Hullekes uit Zeeland, maar in Arnhem ging hij naar de mode-acedemie. ''Omdat ik hier ben opgeleid, zit Arnhem toch wel een beetje in mijn DNA en ontwerpen'', vertelt Hullekes.
Wat zijn merk onderscheidt van andere merken, is dat er geen gebruikt wordt gemaakt van nieuw materiaal om kleding te maken. Alle kleding is gemaakt van tweedehands of up-cycled materiaal. Zo maakte hij bijvoorbeeld een warm vest van oude verhuisdekens. Hij werkt nauw samen met de kringloop 2Switch in Arnhem, die hem materiaal levert. Zo maakte hij nette witte bloezen van tweedehands beddengoed. In tegenstelling tot andere designers wordt zijn kleding niet in bijvoorbeeld het buitenland gemaakt, maar lokaal in zijn atelier aan de Van Oldenbarneveldtstraat.

'Investeren in de stad'

Het winnen van de Cultuurprijs zou voor het merk kunnen betekenen dat het laagdrempeliger wordt. Daar kunnen bijvoorbeeld nieuwe samenwerkingen aan bijdragen. ''Ik hoop dat mensen zien dat we proberen te investeren in de stad, en het met zijn allen proberen te doen'', vertelt Hullekes. Daarmee doelt Hullekes op het zorgatelier dat hij naast zijn reguliere atelier heeft.
In het zorgatelier werken mensen die wat minder makkelijk mee kunnen in de arbeidsmarkt of net een andere behoefte hebben. Veel mensen komen uit de buurt of omgeving. Die verbinding waardeert Hullekes: ''Hoe mooi is het dat je als familie aan een product kan werken.'' Als ondernemer vindt hij het belangrijk de hele maatschappij te omarmen.

Uitreiking tijdens de Uitnacht

Wie de winnaar is van de stimuleringsprijs wordt tijdens de Uitnacht Arnhem op 26 januari bekendgemaakt. Dan wordt er aan een van de drie genomineerden een oorkonde overhandigd, samen met een geldprijs van 5000 euro. Dat bedrag is bedoeld als stimulering om het talent verder te ontwikkelen.