Achterhoek

Kogel door de kerk, voetbalclubs Silvolde en Terborg op weg naar fusie

Kogel door de kerk, voetbalclubs Silvolde en Terborg op weg naar fusie
Kogel door de kerk, voetbalclubs Silvolde en Terborg op weg naar fusie © REGIO8
SILVOLDE - Leden van Sportclub Silvolde en vv Terborg hebben in overgrote meerderheid voor een fusie tussen de voetbalclubs gestemd. Nu breekt de volgende fase van het traject aan, in overleg met de gemeente komen tot een gezamenlijk sportpark op een nog te bepalen plek.
“De kogel is nu wel door de kerk”, zegt een opgetogen vv Terborg-voorzitter Marc Neijland. Leden van zijn voetbalclub stemden maandagavond in overgrote meerderheid vóór de fusie met buurman Silvolde. Twee leden stemden tegen. “Maar dat was meer een grap dan een protest”, zegt Neijland. “Want die leden vonden niet dat er echt niémand tegen kon zijn.” Ook de leden van Sportclub Silvolde stemden maandagavond voor. Bij die club onthield één iemand zich van stemming, maar was de rest unaniem voor een fusie met vv Terborg.
De twee voetbalclubs werken al jaren samen. Jeugdelftallen spelen al langer onder één vlag, terwijl de seniorenteams sinds dit seizoen als SSA Wisch samen voetballen. Het eerste elftal, dat afgelopen weekend periodekampioen werd, staat nu op de eerste plek in de vijfde klasse. Dit terwijl Sportclub Silvolde jaren achtereen in de hoofdklasse uitkwam en enkele seizoenen in de vierde divisie verbleef. Een verzoek om met de nieuwe samenwerking in de derde klasse in te stromen werd echter door de KNVB afgewezen.

Munsterman of Paasberg?

De stemming is een belangrijke stap in het fusieproces. Dinsdagochtend was de Terborg-voorzitter al te gast op het gemeentehuis in Gendringen. Want voor de volgende stap, het werken naar een gezamenlijke accommodatie, is ook Oude IJsselstreek nodig. “De stemming is daarvoor een prettig vertrekpunt”, zegt de Terborg-voorzitter, die nog geen voorkeur wil uitspreken voor De Munsterman of De Paasberg. “We gaan het echt in gezamenlijkheid doen, ook met de gemeente. Dat gaat tijd in beslag nemen, volgend jaar is het besluit er nog niet.”

‘Enorme mijlpaal’

De seinen staan nu op groen voor de fusie, er moet alleen nog een formele stap genomen waarbij de leden in maart worden geraadpleegd. In zijn vijfde jaar als voorzitter van Terborg voelt de stap die nu is gezet door de beide verenigingen als een hele grote. “Dit is zogezegd een enorme mijlpaal”, vindt Neijland. “Je merkt veel enthousiasme. Mensen omarmen de gedachte en zien dat dit goed is voor het behoud van voetbal en mogelijk meer sportiviteit in de gemeente. En natuurlijk in beide dorpskernen."