Rivierengebied

Contract kost gemeente West Maas en Waal 1,8 miljoen

Het pand dat Karahan kocht in Maasbommel
Het pand dat Karahan kocht in Maasbommel © RN7
MAASBOMMEL - Gemeente West Maas en Waal mag 150.000 euro gaan betalen aan ondernemer Levent Karahan. Afgelopen zomer vraagt de gemeente of Karahan kan helpen bij het realiseren van meer opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Karahan huisvest op dat moment al 75 vluchtelingen in Altforst. Hij koopt in opdracht van de gemeente nog twee panden, één in Maasbommel en één in Wamel. Een aantal maanden na het ondertekenen van het contract zet de gemeente een streep door de opvanglocatie in Maasbommel en ook de locatie in Wamel staat nu op losse schroeven.
Als gevolg spant Karahan een kortgeding aan en de rechter geeft hem gelijk. "Nadat ik de mededeling heb gekregen ben ik een kort geding gestart, omdat ik het er niet mee eens ben", legt Karahan uit. "Ik heb mijn nek uitgestoken en een risico genomen, de gemeente moet zich aan de afspraak houden." De gemeente West Maas en Waal mag Karahan 150.000 euro per maand gaan betalen, als de locatie in Wamel ook definitief niet doorgaat. Het contract met Karahan loopt zolang de gemeente verplicht is opvang te bieden aan Oekraïense vluchtelingen. De kosten hiervan kunnen oplopen tot 1,8 miljoen euro per jaar.
In het najaar organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst in Maasbommel voor de inwoners van de gemeente. En wat blijkt, de inwoners zijn niet blij met de nieuwe locaties. De gemeente zet direct een streep door de locatie in Maasbommel. "Er is eerst een contract getekend en pas daarna heeft de gemeente gekeken naar het draagvlak onder de inwoners", zegt Piet Donkers van Sociaal Maas & Waal. "De omgekeerde volgorde natuurlijk. De gemeente dacht dat het ontbinden van het contract geen probleem zou zijn."

Gemeenteraad

Binnen de gemeenteraad heerst veel onvrede en vooral ook ongeloof over de situatie. "Het college van B&W heeft een contract ondertekent zonder de raad in te lichten", legt Donkers uit. "Wij hoorden pas van het contract nadat het misging. Wij stonden als raad buitenspel."
Het college van B&W is op dit moment niet in de gelegenheid om te reageren.