Achterhoek

Achterhoekse feestwinkels klaar voor carnavalsdrukte

Achterhoekse feestwinkels klaar voor carnavalsdrukte
Achterhoekse feestwinkels klaar voor carnavalsdrukte © REGIO8
DOETINCHEM - Nu de meeste pronkzittingen achter de rug zijn, en de eerste carnavalsoptocht aanstaande is, begint het bij de feestwinkels in de Achterhoek drukker en drukker te worden. Een paar weken voor het officiële carnavalsweekend zijn de eerste trends bij Festival in Doetinchem al duidelijk.
“We hebben verschillende trends zoals de Barbie-film, alles is roze”, legt eigenaar van de feestwinkel, Lars Peters uit. “Natuurlijk ook alles met pailletten, dat is helemaal in.” Zo'n elf kilometer verderop, bij Kachelhöltjes party pret in 's-Heerenberg, valt iets anders op. “Ik heb zelf nog niet echt een trend gezien”, beschrijft Xander Nijhof. “Wat ik nu wel heel veel doe is neutrale jasjes verkopen en dat de mensen daar dan zelf dingen mee gaan doen.”
Het versieren van jasjes is bij het carnaval in Noord-Brabant al jaren een traditie. Daar naaien de carnavalisten elk jaar nieuwe emblemen op hun feestjas. Nijhof zag hier een markt in en heeft dit jaar verschillende op 's-Heerenberg gerichte emblemen ontworpen. “Voor corona had ik het idee al om er iets mee te gaan doen, maar dat kwam door corona op een laag pitje”, aldus Nijhof. “Vorig jaar heb ik er voor het eerst twee laten maken, dat liep wel aardig. Dat is aangewakkerd voor wat er nu begint te komen met de jasjes.”

Klanten uit alle hoeken

De Achterhoekse carnavalswinkels hoeven het niet alleen van de lokale klanten te hebben en staan goed op de kaart. “Met het nieuwe pand zijn we landelijk aan het worden met mensen uit Brabant en Limburg, dat vind ik super fijn om te zien”, zegt Peters. Bij Kachelhöltjes zien je juist veel bezoekers van over de grens. “De Duitsers beginnen ook vroeg en die hebben ook vaak thema pronkzittingen”, legt Nijhof uit. “Dat is soms wel lastig, want die hebben vaak niet de meest makkelijke thema’s.”

Weinig vrije tijd

De echte topdrukte start volgens de verkopers de week voor het carnaval. Hoewel ze groot liefhebber zijn, kunnen Peters en Nijhof dus niet alle dagen feest vieren. “We zijn eigenlijk elke dag open, maar de maandag heb ik mijzelf vrij gepland, dan komt Snollebollekes met hele leuke artiesten in Doetinchem”, aldus Peters.

Carnavalhits

Ook de nieuwe carnavalhits knallen al door de speakers bij de winkels, of ze alle hits al kennen? “Ik heb sinds 1 januari de carnavalhits alweer draaien, maar dat vinden de mensen ook weer gezellig”, legt Nijhof uit. “Ik moet er zelf nog wel een maand naar luisteren, dus dat wordt wel steeds zwaarder.”