Arnhem en omstreken

Koepelkerk steunt moslims in Arnhem na protest Pegida

Demonstratie Pegida op het Jansplein
Demonstratie Pegida op het Jansplein © Omroep Gelderland
ARNHEM - De christenen van de Koepelgemeenschap leven mee met moslims in Arnhem na de poging van Edwin Wagensveld van de anti islambeweging Pegida om een koran in brand te steken. “Het raakt ons”, vertelt Wim Bos van de Koepelkerk.
Op het Jansplein, bijna recht voor de deur van de Koepelkerk, goot Wagensveld ontvlambare vloeistof over een koran en hield er vervolgens een aansteker bij. Hoewel het niet lukte om de Koran daadwerkelijk in brand te steken, vindt Bos deze poging tot provocatie een nare en ongemakkelijke actie. “We zijn geschokt door de gebeurtenis”, vertelt hij. “Het hoort niet in onze stad.”
De Koepelgemeenschap steunt moslims in Arnhem, ook al hebben zij een andere religie. “Het voelt als een bedreiging voor onze religieuze vrijheid en dat raakt ons”, zegt Bos over de demonstratie. Volgens hem is er goed contact tussen de moslimgemeenschap in Arnhem en de Koepelkerk en werken zij op verschillende vlakken met elkaar samen. Vooral als het gaat om het sociaal domein als armoede bestrijden. “Wij voelen ons verbonden met onze moslimvrienden.”

Positieve blik

Bos vindt dat iedereen zijn zorgen mag uiten, dus ook als iemand zich bedreigd voelt door een bepaalde religie. “Maar een koranverbranding gaat te ver en vind ik geen juiste uiting van je zorgen”, voegt de stadswerker bij de Koepelkerk eraan toe. Hij wil dat mensen met elkaar in gesprek gaan en het goede in elkaar proberen te zien in plaats van het slechte.
Hij wil de demonstratie niet wegmoffelen, maar juist aandacht besteden aan het nastreven van vrede. “De bedoeling van Pegida is om te polariseren, maar ik zie de ruimte voor geloof in Arnhem. Ik betwijfel of inwoners verder uit elkaar komen te staan, wel blijven we alert op verdere polarisatie.”