Liemers

Onvrede in Azewijn om kapvergunning voor monumentale boom

Onvrede in Azewijn om kapvergunning voor monumentale boom
Onvrede in Azewijn om kapvergunning voor monumentale boom © REGIO8
AZEWIJN - De kap van een monumentale boom in de kern van Azewijn zorgt voor onvrede bij omwonenden en het zelfstandige raadslid Joost Gerritsen. Omdat het door de boom erg donker is, willen de buren dat de eik tegen de vlakte gaat. In april 2021 werd de vergunning nog afgewezen, maar in december dat jaar werd de vergunning door het verhuizen van de bezwaarmaker toch verleend.
“Voor deze boom is een kapvergunning gegeven conform het beleidsplan van de gemeente Montferland”, legt wethouder Jeanette Derksen uit. “Door de ambtenaren is er getoetst op basis van onze richtlijnen en daarom gaan we kappen.” De vergunning is er, maar de bijl is nog niet in de boom gegaan. Dat komt omdat er nog een rechterlijke uitspraak moet volgen. Als de rechter groen licht, kan de boom daadwerkelijk tegen de vlakte.
Raadslid Joost Gerritsen werpt zich op als woordvoerder van de tegenstanders, want meerdere omwonenden willen dat de eik blijft staan. Hij vindt dat hij ook politiek een punt heeft, want de groenstreek, inclusief boom, moeten volgens Gerritsen behouden blijven. “Die boom stond er natuurlijk al eerder en mensen kopen doelbewust een huis bij een groenstrook”, aldus Gerritsen. “Die groenstrook zal blijven, dat is ingepast in een bestemmingsplan.” Nu is er echter toch de vergunning verstrekt voor het kappen van de boom. “Op deze manier heeft het helemaal geen zin om afspraken te maken of er wel of niet een groenstrook blijft”, zegt Gerritsen.

Les voor de toekomst

De kans dat de eik alsnog blijft staan lijkt klein, hoewel omwonenden nog hoop putten uit de gerechtelijke procedure. Gerritsen hoopt vooral dat de gemeente een les trekt, want wat in Azewijn gebeurt, kan ook op andere plekken gebeuren. “Als wij zo doorgaan, blijft er geen boom meer over”, verzucht Gerritsen. “Ook bij andere nieuwbouwprojecten in onze gemeente zal dit gebeuren. Als wij nu niet ingrijpen en de afspraken beter vastleggen, dan heb je straks in Stokkum bij de nieuwe woonwijk ook zo'n vooruitzicht.” Gerritsen dient daarom donderdagavond tijdens de raadsvergadering een motie in tegen de kapvergunning. "Dat doe ik tijdens de eerst mogelijke vergadering, de wethouder heeft namelijk gezegd dat als het mag van de rechter, de kettingzaag er gelijk ingaat", aldus het zelfstandige raadslid.