Arnhem en omstreken

Muziektheater De Plaats is genomineerd voor de Cultuurprijs 2024

Muziektheater de Plaats maakt theater op locatie
Muziektheater de Plaats maakt theater op locatie © De Plaats
ARNHEM - Muziektheater De Plaats in Arnhem is genomineerd voor de Cultuurprijs 2024. De prijs wordt uitgereikt tijdens het culturele en feestelijke evenement Uitnacht op vrijdag 26 januari.
“Muziektheater De Plaats bestaat zo’n 25 jaar en ik ben nu vijf jaar de artistiek leider”, vertelt Lise-Lott Kok. “Ik vind het heel tof dat we genomineerd zijn.” De prijs wordt gestimuleerd door de gemeente en het publiek kiest wie er genomineerd worden. In dat opzicht krijgt Kok het gevoel dat haar theatergroep gesteund wordt en dat Arnhemmers het leuk vinden wat ze doen. “We werken graag in deze gemeente”, zegt ze.
Theatervoorstellingen geven op locaties in Arnhem; dat is het DNA van De Plaats. Bij de voorstellingen zijn veel mensen betrokken en het is interactief. Ze communiceren dus met het publiek. Dat maakt hen bijzonder en daarom zou Kok de prijs graag winnen. “We werken samen met andere organisaties en ook met jonge makers”, verduidelijkt Leontine Zantinge, marketingmedewerker bij De Plaats. “We zijn altijd op zoek om jonge acteurs of musici aan ons te verbinden.”

'Arnhem geeft ons veel kansen'

Muziektheater De Plaats vindt het fijn om voorstellingen te geven in Arnhem. “Ik merk dat de stad ons veel kansen geeft”, legt Kok uit. “Op het moment dat we een idee hebben, zoals een voorstelling spelen op het station, dan mag dat vaak”, legt Kok uit. Daarmee bedoelt ze dat er in Arnhem met hen mee wordt gedacht. Maar ook de mentaliteit van het publiek speelt een rol; ze doen volgens Kok echt mee met de voorstellingen.
Kok zou met haar gezelschap graag de prijs willen winnen, omdat het hen een boost zou geven om door te gaan met wat ze al doen. “Daarnaast zorgt zo’n prijs ervoor dat mensen naar ons blijven kijken en dat levert geld op. En dat hebben we nodig om theater te blijven maken!”