Rivierengebied

Carnegie heldenpenning uitgereikt aan Stefan Janssen uit Culemborg

CULEMBORG - In het gemeentehuis van Maurik heeft burgemeester Hans Martijn Ostendorp dinsdagmiddag een bronzen Carnegie legpenning uitgereikt namens de Stichting Carnegie Heldenfonds aan Stefan Janssen uit Culemborg.
Auto te water
In de ochtend van dinsdag 30 mei 2023 raakte de auto echtpaar Wagenvoort te water in het riviertje de Korne in Buren. Stefan Janssen, uit Culemborg, zag het ongeluk gebeuren en twijfelde geen seconde. Hij kreeg van een omstander een spanband aangereikt, rende de dijk af, sprong het water in en bevestigde de spanband aan een wiel van de auto. Dit zorgde ervoor dat de auto niet naar het midden van het riviertje kon afdrijven. Hiermee heeft de heer Janssen voorkomen dat de auto met de twee inzittenden zonk. De man en de vrouw werden daarna uit de auto gehaald door de brandweer en overgebracht naar het ziekenhuis.

Stichting Carnegie Heldenfonds

Stichting Carnegie Heldenfonds, die staat voor één van de meest bijzondere vormen van burgerschap: het redden van andermans leven, is onder de indruk van de actie en heeft aan de heer Janssen de bronzen legpenning met loffelijk getuigschrift toegekend. Hij heeft met gevaar voor eigen lijf en goed het leven van een ander gered. 

Heldendaad

"Wat de heer Janssen deed was een ware heldendaad. Hij schoot meteen in de actie om het echtpaar te redden. Ik voel mij vereerd om namens de stichting de legpenning en het getuigschrift uit te reiken en wil de heer Janssen ontzettend bedanken voor zijn moed en snelle actie bij het ongeluk in mei. Zonder mensen als de heer Janssen had dit ongeluk heel anders kunnen aflopen", zegt burgemeester Hans Martijn Ostendorp. Hij heeft als burgemeester van Bunnik meerdere malen een dergelijke penning aangevraagd, deze werden niet toegekend al waren dat ook goede reddingen.
Voor Janssen was de uitreiking van de legpenning een verassing. Het is voor hem een erkenning van wat hij gedaan heeft. In het verleden, toen hij nog vrachtwagenchauffeur was heeft hij een ander incident meegemaakt. Op het moment dat hij de auto van de dijk af zag rijden dat hij; dit gaat nooit meer gebeuren. "Uiteindelijk heb ik daardoor gedacht van, we zien wel waar het schip strand, als de mensen er maar gewoon heel uit komen".