Liemers

Burgemeester Montferland spreekt raadslid aan op integriteitsprobleem

Burgemeester Montferland spreekt raadslid aan op integriteitsprobleem
Burgemeester Montferland spreekt raadslid aan op integriteitsprobleem © REGIO8
DIDAM - Burgemeester Harry de Vries van Montferland heeft raadslid John Theunissen maandagavond in een openbare vergadering aangesproken op een integriteitsprobleem. Theunissen, die sinds kort de eigen partij 'Een Monterferland' heeft nadat hij uit het CDA stapte, heeft inderdaad familiaire banden met één van de eigenaren van het pand van Steak 'm in Nieuw-Dijk. De gemeente was voornemens om daar vijftig tot zestig Oekraïners te huisvesten, maar stuitte op veel tegenstand vanuit het dorp.
"Op 31 januari heb ik weer een inwonersavond in Nieuw-Dijk, dan breng ik eerst de mensen in het dorp op de hoogte van de situatie”, vertelde burgemeester De Vries. Theunissen reageerde hierop: “Wat is dan precies de insteek van die avond? We moeten er vijftig tot zestig onderbrengen, gaan we dat doen?” De sfeer sloeg om, De Vries verhief zijn stem en begon met een verbale aanval op raadslid Theunissen: “Ik wil echt vragen aan meneer Theunissen om het nu niet hier over te hebben. Ik wil dit in de openbaarheid zeggen, spreek hier niet over. Ik waarschuw u nu. U weet als geen ander waarom.”

'Geheimhoudingsplicht'

Dat schoot bij het raadslid van EenMontferland in het verkeerde keelgat. “Ik neem uw advies ter harte. Maar als we afspraken maken met geheimhoudingsplicht gaat dat ook niet. Raadsleden hebben namelijk hun geheimhouding geschonden, geheime informatie stond met koeienletters in de krant.” De Vries schudde zijn hoofd terwijl Theunissen aan het woord was, en zei: “Dat is níet waar. Geen enkel raadslid heeft de geheimhouding geschonden, dat was ik. Anders kregen we namelijk een WOB-verzoek (Wet op openbaarheid van bestuur) van de pers op ons bord. Dat willen we niet. Punt uit.”

Persoonlijk

Vervolgens werd burgemeester De Vries persoonlijker en explicieter naar John Theunissen toe. De burgemeester verhief nogmaals zijn stem en tikte op tafel: “Ik spreek met u niet over Steak 'm in Nieuw-Dijk. Dat is een familielid van u. Dat weet u heel goed. U heeft in deze kwestie een integriteitsprobleem.” Of er daadwerkelijk asielzoekers in Steak ‘m komen zal duidelijk worden op de informatieavond op 31 januari. “Maar zoals ik heb gezegd, het is wel zeker dát er Oekraïners in Nieuw-Dijk komen”, aldus De Vries.