Liemers

Merel Balduk (24) nieuwe fractievoorzitter CDA Montferland

Merel Balduk
Merel Balduk © CDA Montferland
DIDAM - Merel Balduk is de nieuwe fractievoorzitter van het CDA in Montferland. Ze neemt de positie over van John Teunissen, die in december bekendmaakte de fractie te verlaten om zelfstandig verder te gaan. Reden was een verschil van mening over de koers van de partij.
"Ik heb eigenlijk nooit de ambitie gehad om voor bepaalde functies te gaan, maar heb er wel heel erg veel zin in", zegt Balduk. De 24-jarige is sinds 2017 lid van het CDA. Nadat ze eerder commissielid en fractievolger was, is ze sinds 2022 raadslid namens de partij. Balduk: "Een fractievoorzitter moet gedragen worden door de fractie, het voelt dan ook heel goed dat ik unaniem gekozen ben door de leden. Je moet het toch met z’n allen samen doen."
De taken die bij het fractievoorzitterschap horen worden dan ook niet alleen door Balduk uitgevoerd. “Ik wil geen traditionele fractievoorzitter zijn. Ik zal bijvoorbeeld niet op alle dossiers woordvoerder zijn. Ook zal ik bijvoorbeeld niet altijd bij alle agendavergaderingen aanwezig zijn”, zegt ze. Dit is onder andere om een beetje van de werkdruk weg te nemen. Balduk: “Het is een drukke functie, eerder was het zo dat de voorzitter alles op zich nam. Nu gaan we kijken wat bij welk raadslid past.”

Rust terugbrengen

Het CDA heeft na het vertrek van Teunissen nog vijf zetels in de Montferlandse raad. Balduk: “Het is natuurlijk altijd jammer dat iemand de partij verlaat. We moeten de keuze van John respecteren en wensen hem dan ook veel succes.” Met de keuze van Balduk als opvolger hoopt de fractie bij te dragen aan een rustigere periode in de Montferlandse gemeentepolitiek. "Wij zijn het onze inwoners verplicht om onze schouders eronder te zetten en te zorgen voor rust en stabiliteit zodat we kunnen werken aan wat écht belangrijk", aldus de nieuwe fractievoorzitter.